Startups testen tijdens online editie Eurosonic Noorderslag Startups testen tijdens online editie Eurosonic Noorderslag
Back Back Nieuws

Startups testen tijdens online editie Eurosonic Noorderslag

19 januari 2022

Ook dit jaar vindt Eurosonic Noorderslag (ESNS) alleen online plaats. Tijdens het Groningse showcasefestival, waar veelbelovende Europese artiesten zich aan een groter publiek tonen, is deze week óók aandacht voor innovatie. ESNS is een van de oprichtingspartners van Innofest, en biedt innovatieve ondernemers jaarlijks de kans om hun producten te testen en zo verder te verbeteren – op weg naar een uiteindelijke marktlancering. 

Innofest

Een vijftal door ESNS en Innofest geselecteerde startups test deze week samen met de crew- en panelleden van het festival een prototype van de innovaties waarmee ze impact willen maken. Van een slimme wegwerpbeker en een stoelkussen met sensoren om pijn bij dementerenden te verlichten tot medisch verantwoorde muzieklijsten en een monitor voor een veilig binnenklimaat. De online bezoekers van ESNS kunnen bovendien zelf meer leren over online veiligheid door een spel te spelen waarbij zij in de huid van een hacker kruipen. De ondernemers testen hun innovaties van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 januari. De game ‘You Will Be Hacked’, is online te spelen via deze link. Hieronder lees je meer over de verschillende startups en de innovaties die ze gaan testen.

Cuppa: no-nonsense oplossingen voor wegwerpbekers

Cuppa heeft een statiegeldsysteem ontworpen dat ze wil inzetten in de horeca. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van wegwerpbekers vervangen. Met deze innovatie wil de startup het publiek bewuster maken van de impact van ons collectieve consumptiegedrag en no-nonsense oplossingen bieden die iedereen kan gebruiken. Bij ESNS testen ze of mensen open staan voor hun systeem.

E-motion chair: verbetering van de levenskwaliteit van ouderen 

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen die mensen met dementie ervaren. Helaas is dit vaak lastig te herkennen, omdat het voor iemand met dementie moeilijk is om zich goed te uiten. E-motion chair is een stoelkussen met slimme sensoren die ongemak, stress en andere factoren herkennen die kunnen wijzen op een hulpbehoefte. Zodra het kussen deze signalen opvangt, krijgen zorgverleners een melding op hun telefoon. De ondernemers willen tijdens ESNS ervaren of het kussen werkt zoals het hoort.

MUTE: gezondheidszorg en muziek verbinden

MUTE is een app die unieke afspeellijsten maakt met bestaande en nieuwe muziek. Door kennis uit de gezondheidszorg en de toepassing van muziek met elkaar te verbinden, gelooft de startup dat het mogelijk is om emotie beter te begrijpen en de impact op mensen beter te volgen. Dit zorgt ervoor dat de softwaretoepassing inzetbaar is als medisch hulpmiddel. De ondernemers willen er tijdens ESNS achter komen wat de impact van app is op de mensen die het gebruiken.

2MenSolutions: een veilig binnenklimaat door luchtkwaliteit te monitoren

Een slechte luchtkwaliteit kan de gezondheid en het concentratievermogen aantasten. Door de luchtkwaliteit vast te leggen en koolstofdioxide te meten, is het volgens de startup 2MenSolutions mogelijk om veel schade te voorkomen. 2MenSolutions monitort mensen in een bepaalde ruimte gedurende een bepaalde periode en geeft evenementen daarmee de mogelijkheid om patronen en trends te herkennen. Op deze manier hopen ze een veiligere en gezondere omgeving te creëren. Tijdens ESNS testen ze of hun systeem bruikbaar is en accuraat werkt.

You Will Be Hacked: kruip eens in de huid van een hacker

Met deze game wil de startup adtac de digitale weerbaarheid van mensen verhogen. Cybercrime en malware zijn volgens de makers een groeiend maatschappelijk probleem waar iedereen in de digitale maatschappij wel een keer mee te maken zal krijgen. Door middel van een korte game waarin spelers zich aansluiten bij een hackerscollectief hopen zij dat spelers situaties gaan herkennen waarin ze op hun hoede moeten zijn. De game is hier te spelen.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!