Sportgala Amersfoort in FlintSportgala Amersfoort in Flint
Back Back Nieuws

Sportgala Amersfoort in Flint

27 november 2018

Dit jaar vindt alweer de negende editie plaats van het Sportgala Amersfoort in Flint. Tijdens dit Sportgala worden er prijzen uitgereikt aan topsporters die woonachtig zijn in Amersfoort of lid zijn van een Amersfoortse sportvereniging. Het Sportgala is een evenement waar enorm veel mensen bij betrokken zijn. Er zijn vier belangrijke partijen die essentieel zijn voor een geslaagd gala, namelijk de organisator, de regisseur, de presentator en de locatie. In dit artikel laten drie van deze partijen hun licht schijnen over dit evenement en met name over het belang van een regisseur tijdens zo'n groot evenement.

Over het Sportgala

Het Sportgala bestaat uit twee onderdelen: de huldiging van de kampioenen- en de verkiezing. Bij de huldiging van de kampioenen worden zo'n 300 jongeren en volwassenen gehuldigd die het afgelopen jaar kampioen zijn geworden. Tijdens de verkiezingen worden 'de sportman', 'de sportvrouw', 'het sporttalent', 'de sportploeg' en 'de sportvereniging' van het jaar gekozen. Het programma wordt aangekleed met divers entertainment, allemaal met een link naar cultuur en naar Amersfoort. Het is de bedoeling om er echt een Amersfoorts feest van te maken!

De organisatoren aan het woord

De organisatie van Sportgala Gemeente Amersfoort is in handen van drie verschillende partijen: Gemeente Amersfoort, ASF – Amersfoortse Sport Federatie - en SRO – Sport, recreatie en onderwijsvoorzieningen. Heidi van de Kamp (Gemeente Amersfoort) en Jan Hardeman (SRO) zijn al een aantal jaar betrokken bij het evenement. Inmiddels wordt de laatste week van november door veel sporters en sportliefhebbers al ruim van tevoren in de agenda gezet, iets wat Jan en Heidi erg leuk vinden om te merken. 'Het Sportgala gaat steeds meer leven bij de sporters zelf. Elk jaar meer bezoekers, dat is wat we graag willen. Dit jaar worden voor het eerst bedrijven betrokken bij het evenement, via een Sportmatchbeurs die 's middags wordt georganiseerd. Op deze manier hopen we dat bedrijven en sportverenigingen meer contact met elkaar krijgen, ze kunnen wederzijds iets voor elkaar betekenen. Het Sportgala is hiervoor een mooi platform.

Door de grootte van het evenement, is de organisatie een behoorlijke klus. 'Er komt veel kijken bij het organiseren van het Sportgala. Er is om het perfect te laten verlopen een regisseur nodig. Toen de overstap een paar jaar geleden naar Flint werd gemaakt, kwamen wij via Flint in contact met Isaäk Hofland en dat klikte meteen. Samen met hem en presentator Jeroen Stomphorst vormen wij een goed en fijn team. Het werken in een vast team is altijd prettig. Je raakt op elkaar ingespeeld en hoeft niet ieder jaar weer gevoelsmatig opnieuw te beginnen, doordat er andere mensen bij betrokken zijn', aldus de organisatoren.

Het belang van een regisseur

Isaäk Hofland is voor de derde keer op een rij regisseur van het Sportgala. Onder zijn bedrijfsnaam 'Witkonijn' is hij werkzaam als, onder andere acteur, theatermaker en dj. Hij werkt vooral bij commerciële projecten – meestal met een link met podiumkunsten – als regisseur of creatief producent. Als regisseur van het Sportgala stemt hij alles wat er op het toneel gebeurt op elkaar af. Het programma regisseren bestaat bijvoorbeeld uit het instrueren van de deelnemers, maar ook het bedenken van een lichtplan en het toneelbeeld. Muziek, acts, theater, alles moet kloppen. Door de juiste combinatie van alle onderdelen ontstaat er een beleving voor de bezoeker.

Isaäk vertelt: 'Ik vind het heel leuk om het hele concept te bedenken, juist kijken wat je anders kan doen dan anderen. Wat ik doe is altijd uniek, ik heb geen bureau met standaard acts. Door mijn uitgebreide netwerk probeer ik de juiste act voor ieder evenement te vinden. Die puzzel compleet maken met een helder draaiboek en overleggen met techniek en ervoor zorgen dat alle onderdelen samen komen, vind ik het mooiste.'

'Als regisseur is het soms lastig om je eigen ideeën overeen te laten komen met de ideeën van de organisatie. Het is daarom belangrijk om goed te blijven schakelen en het belang van de organisatie voorop te houden. De ene keer is informatie belangrijker dan entertainment en geef je informatie door bijvoorbeeld een PowerPointpresentatie. De andere keer speel je juist in op de beleving door de verhalen live te spelen. Dat verschilt per keer en is elke keer uitzoeken. Zo kun je op 1001 manieren werken. Het theater biedt een perfect platform, doordat er ontzettend veel (technische) mogelijkheden zijn voor het creëren van een belevenis.'

De presentator over de verschillen tussen theater en televisie

Jeroen Stomphorst is voor de zesde keer presentator van het Sportgala. Hij is enorm enthousiast over het evenement. 'Als presentator ben ik erg betrokken, het is niet zo dat ik de dag zelf nog ingevlogen wordt met instructies. De hele organisatie wordt samen gedaan met een vast team en na afloop wordt er geëvalueerd. Met z'n allen hopen wij het Sportgala steeds groter te maken in Amersfoort', vertelt Jeroen. Ook Jeroen geeft aan dat een goede regisseur onmisbaar is bij de organisatie van een evenement als dit. 'Regisseurs weten heel goed wat ze willen. Dat is maar goed ook, want het is fijn om iemand te hebben die alles onder controle heeft. Als de regisseur precies weet wat hij wil dan zie je dat terug in je programma of dat nou op televisie of in een theater is, dat kun je goed merken. Het is echt knallen en gaan, fijn als iemand dan het overzicht en de leiding heeft. Ik kom straks binnen bij Flint en dan weet ik precies wat ik moet doen. Isaäk heeft dat allemaal goed op een rijtje staan, heel duidelijk voor ogen. Een goede regisseur is heel erg belangrijk.'

'Bij een tv-opname staan er 2 of 3 mensen om je heen. In het theater zoals bij het Sportgala zit er een publiek in de zaal. Dat zorgt ervoor dat je anders gaat praten, je praat duidelijker voor publiek, je wilt ze meenemen in je verhaal. Ook is het Sportgala wat losser om te presenteren. Dit komt omdat dit echt van mijzelf is, zo voelt het in ieder geval', vertelt Jeroen.

Flint als locatie voor het Sportgala

Er zijn verschillende locaties waar een evenement plaats kan vinden. 'Als er gekozen wordt voor een theater moet daar ook een theatrale uitstraling of invulling bij zitten. De gasten of bezoekers moeten een evenement of congres herinneren en het niet zien als nummertje 312 op rij', is Isaäk van mening. Met goede technische mogelijkheden voor handen, kun je veel uit je evenement halen. Ook hier komt de beleving weer terug. In een theater is er veel mogelijk. 'Het theater draait om belevenis. Voor een evenement een heel leuke plek om de beleving extra te benadrukken,' vertelt Jeroen. Jan (SRO) vult aan: 'Een gala hoort in een theater. Sinds vier jaar kunnen wij het Sportgala in Flint houden. Door de chique uitstraling en de faciliteiten zet je een prachtige show neer!'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 24.0147 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 24.0147 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!