Spoorwegmuseum zet de deuren openSpoorwegmuseum zet de deuren open
Back Back Nieuws

Spoorwegmuseum zet de deuren open

09 februari 2023

In het Paasweekend van 7 t/m 10 april zet het Spoorwegmuseum alle deuren open. Tijdens het ‘Open Trein Festijn’ zijn vier dagen lang meer dan dertig treinen geopend, ook treinen die normaal voor publiek gesloten blijven. Niet alleen de treinen, maar ook andere bijzondere plekken in het museum zijn dan toegankelijk. 

Op de bok

Heb je altijd al eens binnen willen kijken in het dinerrijtuig van de Oriënt Express, het directierijtuig van de NS of de legendarische Blokkendoos? Op alle plekken in het museum staan de rondleiders met de sleutels klaar. Je kan verschillende routes volgen langs stoomlocomotieven, elektrische- of dieselelektrische treinen, post- en personenrijtuigen. Klim ook eens op de bok van een echte stoomlocomotief en ervaar hoe het is om machinist te zijn op zo’n stalen monster. 

Lunchen in een restauratierijtuig

Het Spoorwegmuseum heeft een aantal historische restauratierijtuigen in de collectie, waar je kan genieten van een uitgebreide lunch of een drankje. Reserveren kan via de website. 

Perronconcert bij de Oriënt Express

De Oriënt Express is misschien wel de beroemdste trein ter wereld. In het Spoorwegmuseum staat het originele dinerrijtuig van de Oriënt Express uit 1911. Neem een kijkje in het rijtuig en waan je voor één keer een reiziger uit die tijd. Buiten op het perron zijn er iedere dag speciale live-perronconcerten. 

Meerdere ruimtes open

Het Spoorwegmuseum opent niet alleen de treinen, ook een aantal bijzondere ruimtes is toegankelijk. Betreed de koninklijke wachtkamer waar koningin Wilhelmina eind 19e eeuw haar gasten ontving. In het seinhuis worden de seinen en wissels nog handmatig bediend, kijk mee met de demonstraties van de vrijwilligers en ontdek de werking van het seinwezen. De stationskapper is van oudsher een ontmoetingsplek voor de notabelen van de stad, de kapperszaak in het Maliebaanstation is voor de gelegenheid geopend. Vroeger woonde de stationschef met zijn familie op het station, de oude stationschefwoning van Bilthoven staat tegenwoordig op het terrein van het museum. Luister hier naar de verhalen over de werkzaamheden op het station.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!