Back Back Nieuws

Spoorwegmuseum opent nieuwe vergaderlocatie in voormalige stationschefwoning

02 juni 2015
Het Spoorwegmuseum opende zaterdag 30 mei het Strikkershuis, een nieuwe historische vergaderlocatie op het museumterrein. Het huisje is de voormalige stationschefwoning van station De Bilt/Bilthoven. Het huisje moest wijken voor een spoortunnel. Sloop dreigde, maar dankzij een burgerinitiatief en de inspanningen  van ProRail is besloten om  de woning met behoud van authentieke details bij Het Spoorwegmuseum te plaatsen. Het huisje krijgt de naam ‘Strikkershuis’, naar de eerste bewoner Heinrich Strikkers, van 1898 tot 1932 stationschef van station De Bilt. Het Strikkershuis is vanaf september te boeken voor bijeenkomsten.

Historie
De stationschefwoning in Bilthoven deed van 1900 tot de jaren ’60 dienst als woning voor de stationschef van het toenmalige station De Bilt. Door de technologische ontwikkelingen werd de functie van stationschef steeds meer overbodig. Na het vertrek van de laatste stationschef is het huis tot begin 2011 bewoond door huurders. Tot dat moment was het nog onzeker of het huisje kon blijven staan in Bilthoven. Er is gekeken of het huis een nieuwe plek in de omgeving van het station kon krijgen, maar dat was helaas niet mogelijk. In 2011 werd bekend dat de woning definitief moest het wijken voor de onderdoorgang. Op dat moment ontstonden de eerste contacten met Het Spoorwegmuseum als nieuwe plek voor het monumentale pand.

Herbouw
Uiteindelijk is ervoor gekozen om het huis in Bilthoven te demonteren en de karakteristieke elementen zoals de houten wenteltrap, de veranda en de dakpannen te bewaren. Op die manier was het mogelijk om het huis in oude stijl op te bouwen. De woning heeft een overstekend zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan het spoor liep. Aan een zijde is een bijzondere veranda gebouwd, die gedeeltelijk met glas werd dichtgemaakt. Het Spoorwegmuseum is blij met de komst van de stationschefswoning en vindt het belangrijk dat dit stukje spoorweggeschiedenis en daarmee de culture waarde bewaard blijft. Peter-Paul de Winter (Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum): ‘Met dit monumentale pand kunnen we de geschiedenis van het spoor laten voortleven. Niet alleen is het een prachtig gebouw, het is ook nog eens beeldbepalend voor de stations uit vroeger tijden. De stationschef woonde vroeger in de buurt van het station en kon op die manier dag en nacht toezicht houden. De stationschefwoning herbergt daarmee een zekere symboliek uit vroeger tijden. Als museum zijn we blij dat we dit stukje geschiedenis uit Bilthoven bij ons kunnen huisvesten.’  Het pand gaat gebruikt worden als ruimte voor zakelijke bijeenkomsten.

Strikkershuis
De eerste stationschef die in de woning bij station de Bilt/Bilthoven werd gehuisvest, was Heinrich Strikkers. Heinrich Strikkers begon op 15 mei 1886 als aspirantklerk op station Harderwijk. Op 1 januari 1898 wordt Strikkers aangesteld als stationschef 4e klasse in De Bilt en was in 1900 de eerste bewoner van het toen net opgeleverde stationshuisje. Op 1 mei 1932 werd Strikkers eervol ontslagen wegens het bereiken pensioengerechtigde leeftijd en moest hij naar een andere woning verhuizen. Na het vertrek van de laatste stationschef van station Bilthoven in 1958 werd het gebouw verhuurd.

Foto: Jos van Zetten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!