Back Back Nieuws

Sponsoridee: eigen townshipteam voor WK Voetbal 2010

15 september 2009
Het Nederlands elftal heeft zich als eerste Europese land geplaatst voor het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. Via het non-profit project Bafanakids, waaraan Ajax Kaapstad steun verleend,  kunnen verenigingen, particulieren, bedrijven, scholen, instellingen en sportverenigingen ook in actie komen. Voor slechts € 1500,- per jaar kun je als het ware een eigen township-team ‘coachen’ in Zuid-Afrika. Als sponsor ontvang je voor je support en financiële ondersteuning o.a. een poster met een foto van 'jouw' team. Op de shirts staat o.a. de naam van het team en je bedrijfsnaam/logo.

 

Van het sponsorbedrag worden de kinderen wekelijks begeleid door een professionele trainer. Het voetbalteam krijgt een eigen outfit voorzien van shirtreclame en het benodigde trainingsmateriaal. “Het leuke is dat iedere sponsor zelf de clubkleuren en het logo mag uitkiezen”, zegt Anne van der Tuuk namens Bafanakids. “Via shirtreclame laten de jonge enthousiaste spelers hun dankbaarheid zien aan de wereld'.

 

Eigen voetbalcompetitie

De naam Bafanakids is afgeleid van Bafana Bafana het Nationale elftal van Zuid-Afrika. De Bafanateams spelen ook in een competitie die speciaal is georganiseerd in de aanloop naar het WK 2010. “In de townships wordt voetbal niet gezien als gewoon een sport. Voetbal is een middel om te overleven. Als een willekeurige sloppenwijk van ongeveer een half miljoen inwoners slechts één veilig sportveld kent, dan is er genoeg reden om de bewoners een handje te helpen met voorzieningen en trainingen,” vervolgt Van der Tuuk.

 

Betrokken kids
Van de jaarlijkse bijdrage krijgen de teamcoaches tevens een driemaandelijkse training, die Ajax Cape Town verzorgt en is er een jaarlijks teamuitje. Gesteund door sponsoren ijvert Bafanakids voor betere sportfaciliteiten in de townships. “Door middel van sport brengen we plezier, structuur, regelmaat én trots in het leven van de betrokken kinderen. Het is geweldig om te zien hoe gelukkig de kinderen zijn als ze in hun nieuwe outfit kunnen spelen,” aldus Van der Tuuk. Op dit moment kent de ‘Bafakids-competitie’ twaalf gesponsorde teams.

 

Maak het verschil

Eén van de sponsoren is BekenT Internet Marketing. Volgens Schelte Meinsma is het sponsoren van een team via Bafanakids een doeltreffende manier om een verschil te kunnen maken. Meinsma: “Bij het zien van de grote glimlachen op het gezicht van de kinderen in hun nieuwe eigen teamoutfit wist ik zeker dat we de juiste beslissing hadden genomen.” Ook de lokale coaches zijn blij met de onverwachte hulp: “Je hebt geen idee wat dit voor ons betekend, we voelen ons nu een echt team; we zijn nu wat waard!” aldus Rueben Mxinwa van de Lucky Stars uit de Gugulethu township die gesponsord worden door Wage Indicator.

 


Bafanakids.org Bafanakids is een non-profit project van Abang Africa Trust, dat is verbonden aan een duurzame touroperator in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dit initiatief wordt mede ondersteund door Ajax Kaapstad.
Voor meer informatie klik door naar bafanakids en abangafrica.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!