Spencer Tunick | Public InterventionsSpencer Tunick | Public Interventions
Back Back Nieuws

Spencer Tunick | Public Interventions

08 augustus 2022

Reflex Amsterdam presenteert van 17 september tot en met 1 november 2022 een solo-expositie van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick. Met Public Interventions toont de galerie nieuw en niet eerder gepresenteerd werk van de beeldend kunstenaar, die wereldwijd bekendheid geniet om zijn kolossale naaktfotografie en menselijke installaties in stedelijke en natuurlijke omgevingen. Voor Tunick is het de eerste galerie expositie in Nederland. De fotograaf is bij de opening aanwezig.

Spencer Tunick tart alle kunstdisciplines. Hij transformeert publieke ruimtes met tijdelijke monumenten van mensen die locaties herdefiniëren met complexe, organische composities. Deze zijn figuratief en toch abstract, openbaar, uiterst intiem en verbeelden oprechte eenheid en verschillen. De foto’s zijn schilderachtig, sculpturaal en tegelijkertijd installaties. De expositie reflecteert op het werk van de kunstenaar dat zich kenmerkt door abstractie, traditionele groepsportretten en 'het lichaam zonder kleding'.

Arrestatie

De kunstenaar ensceneerde zijn eerste foto’s van naakte lichamen in stedelijke landschappen in het New York van de jaren negentig. Ondanks dat openbare naaktheid er legaal was, werd Tunick toch gearresteerd. Naaktheid was een provocerend schouwspel in zijn vroege werken, maar de kunstenaar ziet het alleen als 'het lichaam zonder kleding'. Zoals bij de honderden beschilderde, blauwe lichamen in Sea of Hull, die een anonieme straat transformeren in een abstract (menselijk) waterlichaam dat door de stad trekt. Naaktheid is een rekwisiet, zoals stof, verf of zonnelampen; het activeert de ruimte op een energieke manier.

Groepsfoto

Als er een genre van toepassing is op het oeuvre van Spencer Tunick, dan is het wel de groepsfoto. Tunick verzamelt soms duizenden mensen en orkestreert hun posities zorgvuldig. In een tijd waarin naakt gefotografeerd worden een gangbare praktijk is, tilt Tunick het genre naar een hoger niveau om een ontmoetingsplaats te creëren voor hedendaagse kunst en haar publiek. Dit is duidelijk te zien bij Columbia, waar de locatie vol staat en zit met mensen op elke hoek van het frame. Het vastleggen van een groep wordt een opwindend, dynamisch moment.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!