Back Back Nieuws

Spektakel in Rotterdamse Haven met Holiday on Ice

05 september 2008

Tien schaatsers op een drijvende ijsvloer in de haven van Rotterdam. Met deze stunt kondigde Holiday on Ice donderdagmiddag de Nederlandse tournee van ‘Mystery’ aan, de nieuwste productie van de ijsshow die vanaf 10 oktober tot en met 4 januari in het hele land te zien is. Een mooi tafereel; Midden in de zomer (voor zover we daar van kunnen spreken), een ijsschots de haven intrekken. En journalsiten, BN’ers en relaties van Holiday on Ice staan met de wind in de haren te kijken naar schaatsers met zeebenen!

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Het schip Jules Verne vormde de verzamelplaats voor tientallen mensen van de pers, BN’ers en relaties. Na een welkomstwoordje – met dames in mooie, robuuste kostuums op de achtergrond – klom iedereen op het dek. Vanaf die hoogte kon je een heuse ijsvloer zien naderen waarop schaatsers een voorproefje lieten zien van de nieuwe show Mystery. Het decor: de skyline van Rotterdam.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

De dag in cijfers
“Ruim een jaar voorbereiding ging aan deze stunt vooraf”, verklaart woordvoerster Brigitte Stolk. “Niet alleen het geven van een show op een deinende ijsvloer maakte intensieve repetities noodzakelijk, ook de toegepaste techniek vergde het uiterste van onze crew.” Het ijs is volgens de woordvoerster gelegd op een ponton van 218 ton dat werd voortgeduwd door een duwboot. “Op het ponton staat een ijsmachine en een generator. Tevens is ruim 30.000 liter zuiver leidingwater en 4.000 liter dieselolie nodig om een drijvende ijsvloer mogelijk te maken.” De weersomstandigheden zorgden voor extra complicaties. “Wind zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt. Om problemen te voorkomen moesten onze technici het ijs zo lang mogelijk beschermen middels een tent.”

Kok op glad ijs
Tussen de schaatsers bewoog televisiekok Joop Braakhekke zich op glad ijs. In een koksoutfit maakte hij een cocktail die de toepasselijke naam ‘De scheve schaats’ droeg. Na de show klom Braakhekke aan boord van de Jules Verde en overhandigde de cocktail aan Henk Kivits, directeur van Stage Entertainment (het moederbedrijf van Holiday on Ice, red). “Joop is tijdens onze tournee gastheer van een aantal diners op het ijs”, legt Stolk uit. Braakhekke is opgetogen over zijn nieuwe rol. “Ik ben altijd al een fan geweest van de glitter en glamour die onlosmakelijk met Holiday on Ice verbonden is. Het is prachtig om daar nu onderdeel van te zijn, vooral omdat het voor de show een extra feestelijke tournee wordt.” Holiday on Ice zal dit jaar de 320 miljoenste bezoekers verwelkomen. Een bijzondere prestatie die bekroond is met een award van het Guinness Book of Records.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Bekijk hier alle foto’s op Flickr.com

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!