Back Back Nieuws

Speech Chiel van Praag online

14 februari 2007
Chiel van Praag, voorzitter van de VECTA, hield maandagavond een vlammend betoog voor meer samenwerking tussen de brancheverenigingen: "Niet alleen de onderlinge samenwerking verliep voorspoedig, maar in het
afgelopen jaar zijn ook bewegingen zichtbaar geworden die duiden op een
mogelijkheid tot nauwere samenwerking tussen brancheverenigingen.
Diverse spelers in de branche waaronder ikzelf, pleiten al jaren voor
meer duidelijkheid en samenwerking. We zullen het momentum aangrijpen
om verdergaande besprekingen met betrokken partijen te voeren. Dit moet
leiden tot het door ons gewenste resultaat: een gezonde branche, met
solide ondernemers en professionele medewerkers. We dienen een stevige
en continue basis te leggen voor jarenlange creatieve en kwalitatieve
dienstverlening."

Van Praag heeft vorig jaar op de highprofile.weblog mee gediscussieerd over de vraag: Waarom zijn er brancheverenigingen?
Hij ging daarin vooral in discussie met Diederick van Eeden van Van Eeden Evenementen die pleitte voor één club met een BOVAG model.
Klik hier voor die discussie.

Hieronder de volledige tekst van de speech die Chiel van Praag maandagavond hield tijdens de VECTA voorjaarbijeenkomst in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Allereerst wil ik Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark, en zijn medewerkers hartelijk danken voor de gastvrije ontvangst in zijn fascinerende dierenwereld. Wat een prachtige omgeving. En wat fijn dat u allemaal gekomen bent.

Ik denk dat we met Ouwehands en het Junglerestaurant een passende en inspirerende locatie gevonden hebben om gezamenlijk het glas te heffen op het oude jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Ik zeg passend met een knipoog, want de vergelijking tussen de dierenwereld en de “evenementenjungle” dient zich bij velen al gauw aan. En terecht want ook voor mij zijn er soms parallellen te trekken tussen de dierenwereld en onze branche; het is af en toe een “beestenboel” en gaat het er in de strijd om het bestaan keihard aan toe. Het is survival of the fittest; eten of gegeten worden!

De dierenwereld is echter niet alleen een harde wereld, maar ook een fascinerende wereld. Vol prachtige creaties. Schitterende dieren, optimaal aan hun leefomgeving aangepast. Soorten die op inventieve wijze in hun voedsel voorzien en hun nazaten grootbrengen.

En in de flora en fauna vindt er tussen verschillende soorten hartverwarmende samenwerking plaats. Deze symbiose leidt tot voordeel voor beide partijen. Denkt u bijvoorbeeld aan een koereiger op de rug van een wilde buffel. De koereiger heeft door het hoefgetrappel van de buffel volop insecten te eten en de buffel heeft geen last van jeukende beestjes. Of denk aan planten die smakelijke vruchten produceren. Dieren eten deze en scheiden ze daarna weer uit, waardoor de zaden zich kunnen verspreiden. Zo profiteren ze van elkaars nabijheid!

Graag wil ik u danken voor onze symbiose in het afgelopen jaar! Ook wij hebben geprofiteerd van elkaars nabijheid. Dat tekende zich onder andere af door veel nieuwe aanvragen voor lidmaatschappen en starterslidmaatschappen en een stijging in de omzet van het VECTA Garantiefonds. Maar ook bijvoorbeeld in de opkomst en positieve reacties op ons symposium in Rotterdam. Jubileumjaar 2006 is dus voor de VECTA succesvol verlopen. En ook voor velen van u. Het ging goed in de branche. Omzetten verhoogden, het personeelsbestand groeide en in aantallen gerealiseerde evenementen was ook een stijging waar te nemen.

Samenwerking in de branche
Niet alleen de onderlinge samenwerking verliep voorspoedig, maar in het afgelopen jaar zijn ook bewegingen zichtbaar geworden die duiden op een mogelijkheid tot nauwere samenwerking tussen brancheverenigingen. Diverse spelers in de branche waaronder ikzelf, pleiten al jaren voor meer duidelijkheid en samenwerking. We zullen het momentum aangrijpen om verdergaande besprekingen met betrokken partijen te voeren. Dit moet leiden tot het door ons gewenste resultaat: een gezonde branche, met solide ondernemers en professionele medewerkers. We dienen een stevige en continue basis te leggen voor jarenlange creatieve en kwalitatieve dienstverlening.

Onafhankelijkheid
Ik wil overigens klaarhelder stellen dat onze wens voor samenwerking nooit ten koste zal mogen gaan van onze huidige onafhankelijke positie. Als enige door de overheid erkende branchevereniging op het gebied van evenementenorganisatie, betekent samenwerking voor mij communicatie, standaardisatie en professionalisering tussen vakbroeders onderling. Dit staat transparantie naar de buitenwereld niet in de weg, maar mag in mijn ogen niet leiden tot een belangenverstrengelende spilpositie tussen klant en bureau, tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Onze positie is helder we zijn een onafhankelijke ondernemersorganisatie en geen netwerkclub.

Onderzoek
Onze positie komt ook sterk naar voren in het soort onderzoek dat we zelf doen of uit laten voeren. Zo zijn we begin dit jaar gestart met een onderzoek naar de wenselijkheid en kosten van collectief arbeidsvoorwaardenbeleid. Een aantal van u is reeds benaderd om zijn of haar medewerking te verlenen. Het bureau Arbeidsvoorwaarden van het MKB zal binnenkort de eerste resultaten van deze Quick Scan rapporteren. We wachten met spanning af en zullen u zo snel mogelijk op de hoogte brengen.

Op tal van andere fronten zijn we actief met onderzoek. Vanuit het bestuur is Brigitte Vis met de Gedragscodecommissie gestart. Virgil Hoekstra heeft haar werkzaamheden overgenomen en is ondertussen met zijn commissieleden voortvarend aan de slag om de huidige situatie in kaart te brengen en voorstellen voor verbeteringen te maken. Een soortgelijke commissie onder leiding van Paul Zwikker is bezig op het gebied van Artiestenverloningen.

In 2007 zullen we met geschikte en gerenommeerde partners bestaand onderzoek naar de omvang en betekenis van onze branche voortzetten en nieuwe initiatieven in gang zetten.

Bemiddeling
Om te zorgen dat het binnen ons ledenbestand blijft draaien kunnen de leden gebruik blijven maken van individuele bijstand. Sinds 2006 hebben we met Nicole Vlieger een mediator in huis die u kan bijstaan in onderlinge conflicten en zal bemiddelen waar mogelijk.

Opleiding
Zoals gezegd hechten we als vereniging veel waarde aan professionaliteit en kwaliteit in de branche. Een van de voorwaarden hiervoor is het hebben van goede opleidingen op ons vakgebied. Opleidingen die passen bij de arbeidspraktijk. Opleidingen die leerlingen en studenten afleveren die klaar zijn voor het vak. Die de gereedschappen en mentaliteit in huis hebben om de uitdagingen die ze staan te wachten het hoofd te beiden. Dit betekent voor ons dat het zwaartepunt niet ligt bij een wetenschappelijke studie met een hoog theoretisch gehalte, maar bij praktijkgericht onderwijs dat aansluit bij de wensen in de markt. Je kunt een vinger aan de pols houden door goede opleidingen te certificeren, maar we gaan graag een stap verder. Aansluiting met de praktijk kan alleen gevonden worden als de praktijk ook input levert. Zoals bij de samenstelling van het lesplan, het opstellen van criteria en het leveren van stageplaatsen. We zijn in gesprek met meerdere instituten en organisaties om vanuit onze ervaring en kennis nauw betrokken te worden bij het onderwijs.

Ook u en uw medewerkers worden door het aanbieden van scholingsmogelijkheden in staat gesteld uw kennis op peil te houden of te brengen. U doet dat natuurlijk al door nauw samen te werken met andere VECTA-leden of deel te nemen aan de aanwezige scholingsmogelijkheden. Voor dit jaar staan de scholingsbijeenkomsten inzake het VECTA Garantiefonds al ingepland.

Ook onderzoeken we de mogelijkheid om een totaal nieuw cursuspakket aan te bieden dat toegespitst is op uw situatie. Uiteraard betaalbaar en modulair opgebouwd, zodat u kunt kiezen wat u nodig heeft.

Communicatie
U bent onderdeel van een netwerk van bureaus die onder het VECTA keurmerk garant staan voor creativiteit, professionaliteit, kwaliteit, onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Dat weet u, maar weten uw opdrachtgevers het ook? We zullen het ze laten weten. Want in onze communicatieactiviteiten zullen we de buitenwereld strategisch benaderen. Dat doen we samen met u, want u bent onze ambassadeurs, en de gehele sector. Hiervoor stellen we nieuwe communicatiehulpmiddelen ter beschikking, die u tevens voor het verwerven van nieuwe opdrachten kunt gebruiken. Voor al onze uitingen wordt een nieuwe huisstijl ontwikkeld, die aangepast is aan de eisen van deze tijd. En als de voortekenen me niet bedriegen dan gaat dat er prachtig uitzien.

Komend jaar
2007 zal dus de nodige uitdagingen voor de VECTA brengen. We hebben de ambities op het gebied van communicatie, promotie, scholing, onderzoek en belangenbehartiging hoog gesteld. Maar, zoals u ondertussen gemerkt heeft, is de hoogte van de contributie dit jaar ongewijzigd gebleven. En dat heeft penningmeester van der Kaaden goed geregeld, zeker als je bedenkt wat de financiële voordelen zijn die ik hiervoor nog niet genoemd heb;

Voordeel
Er wordt gewerkt aan collectieve kortingsafspraken met branchegelieerde organisaties, zoals BUMA/STEMRA. In 2007 zullen ook branchegerelateerde producten, zoals bijvoorbeeld online deelnemerregistratie voor uw evenement, met exclusieve VECTA-korting worden aangeboden. VECTA-leden kunnen overigens blijven profiteren van kortingen en lage tarieven voor diverse diensten en producten, zoals; collectieve VECTA-autoverzekering, tankpassen voor goedkoper tanken, mobiele en vaste telefonie tegen gunstige tarieven en kantoorartikelen tegen scherpe prijzen.
Uw automatische deelname aan het VECTA Garantiefonds geeft u en uw opdrachtgevers en opdrachtnemers zekerheid en betrouwbaarheid. En vergeet het niet af te sluiten want het zorgt ook nog eens voor extra omzet!

Afscheid
Het is makkelijk om in al die euforie te vergeten dat er helaas in de voorbije periode ook twee mindere zaken waren. Daarom wil ik hier graag de gelegenheid te baat nemen om dank te zeggen aan twee mensen die om uiteenlopende redenen helaas afscheid hebben genomen van de VECTA en het VECTA-bestuur.

Gewaardeerd VECTA-lid Jouke de Vries heeft zich per 16 januari teruggetrokken als directeur van het bedrijf dat al jaren zijn naam draagt. Na een verschil van inzicht over de te varen koers, gaat Jouke zich nu richten op zijn nieuwe carrière als manager in de zorgsector. Ik wil Jouke danken voor zijn toewijding en inzet voor de branche en de uiterst prettige samenwerking in de afgelopen jaren. Ik wens Jouke veel succes in zijn nieuwe functie, Jouke het ga je goed!

Jarenlang lid en tevens secretaris van onze vereniging, Carla Geels, heeft aangegeven dat het haar vanwege persoonlijke omstandigheden te zwaar valt om een bestuursfunctie te combineren met al haar andere activiteiten. Carla heeft veel betekend voor de VECTA. Haar kritische houding heeft ons als bestuur altijd scherp gehouden. En Carla was in staat om met een onverwachte kwinkslag je altijd weer te verrassen. Namens het hele bestuur en ik denk ook jouw collega’s: Dank je wel Carla voor je jarenlange inzet en toewijding!

Tot besluit
In deze bruisende omgeving rest mij niets anders dan u voor komend jaar veel “wilde plannen”, “woeste avonturen”, een goed “jachtinstinct” en heel veel “dierlijke energie” te wensen. Maak er wat moois van. Proost.


Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!