Slotadvies IAB MICE-industrie overhandigd aan stadsbestuur van RotterdamSlotadvies IAB MICE-industrie overhandigd aan stadsbestuur van Rotterdam
Back Back Nieuws

Slotadvies IAB MICE-industrie overhandigd aan stadsbestuur van Rotterdam

29 juni 2021

De International Advisory Board (IAB) heeft een slotrapport overhandigd aan het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders met daarin de aanbevelingen over de toekomst van de MICE-industrie (MeetingsIncentivesConferences en Exhibitions) in Rotterdam. De IAB, een adviesraad bestaande uit verschillende internationale deskundigen uit de evenementensector en daarbuiten, kwam eerder dit jaar tijdens een hybride conferentie bijeen om zich gezamenlijk te buigen over dit vraagstuk. Juist nu is een onderzoek naar de hard geraakte MICE-sector, waarvan de lange termijn gevolgen onzeker zijn, relevanter dan ooit.

Toekomstbestendig MICE-ecosysteem

In het advies staat centraal dat de waarde voor de klant en de stad, de verduurzaming van de branche en de technologische ontwikkelingen belangrijke pijlers zijn voor een gezond en toekomstbestendig MICE-ecosysteem in Rotterdam. Juist daarom moet de stad een duidelijke visie hebben op hoe zij duurzaamheid en technologie inzet om economische, sociale en ecologische waarde te creëren voor zowel de organisatoren als de bezoekers van evenementen binnen de MICE-industrie. Onder meer een duurzame impactstrategie, nieuwe samenwerkingsverbanden tussen verschillende steden en een stadsbrede en onderscheidende merkstrategie zijn belangrijke aanbevelingen om deze visie in de praktijk te brengen. De IAB is uitgevoerd door Rotterdam Partners in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers uit de branche. Het slotrapport dient als lange termijn handelingsperspectief voor de stad om de positie als MICE-bestemming te versterken en geeft concrete richting aan het gezamenlijk aantrekken van MICE-evenementen in Rotterdam. Het hele rapport is hier in te zien.

Transformerende industrie

Het aantrekken van congressen, beurzen, vergaderingen en zakelijke evenementen is van grote waarde voor de Rotterdamse economie. Zo zorgt deze industrie voor zakelijk toerisme, bevordert het de werkgelegenheid en zet het Rotterdam op de kaart als hoogwaardige kennisstad. Nu deze sector een flinke coronatik heeft gehad en de gevolgen op de lange termijn onduidelijk zijn, is een uitgebreid onderzoek naar deze branche dan ook heel belangrijk. Des te meer omdat de MICE-industrie al langere tijd een transformatie ondergaat, onder andere door de bewustwording van de impact van de sector op het klimaat en de digitalisering van evenementen en congressen.

Vier centrale aanbevelingen

Gebaseerd op de gezamenlijke expertise, de grootste bevindingen uit de vijfdaagse IAB conferentie en gesprekken met belangrijke stakeholders komen de deskundigen met vier praktische aanbevelingen:

  1. Zorg met een passende impactstrategie in co-creatie met de stad voor duurzame verandering.
  2. Zet technologie in voor een optimale ‘user journey’.
  3. Transformeer bestaande businessmodellen en ga nieuwe samenwerkingsverbanden aan.
  4. Ontwikkel een unieke merkstrategie voor de MICE-sector waarbij de sterkste punten van Rotterdam centraal staan.

Rotterdam moet zichzelf, met behulp van een stadsbrede en integrale marketing- en communicatieaanpak, op een onderscheidende manier presenteren aan de wereldwijde MICE-klanten. Hierbij gaat het om de vertaling van het DNA, het innovatieve ecosysteem en de duurzame economische ambities van de stad in waarde voor de klant. Rotterdam moet zich focussen op nichesectoren waarin de stad internationaal voorop loopt en gespecialiseerde teams opzetten om relevante MICE-evenementen binnen deze sectoren aan te trekken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!