Back Back Nieuws

SHOWTECH 2013 kijkt vooruit naar de toekomst van de evenemententechniek

06 mei 2013
SHOWTECH 2013 - Internationale vakbeurs en congres voor theater, film en evenementen
van 18 tot 20 juni 2013 op het beursterrein in Berlijn. Om de twee jaar komen hier de `Who is Who´ van de evenementenbranche samen en hier stellen exposanten van over de hele wereld hun highlights, ideeën en nieuwigheden voor.

'Met haar aanbod op het vlak van podiumtechniek is deze beurs al vele jaren wereldwijd toonaangevend. Maar ook in de professionele lichttechniek, audio- en mediatechniek, benodigdheden en decoratie heeft de beurs SHOWTECH internationaal naam gemaakt. Daarbij zet de beurs vooral in op één ding: kwaliteit. Dit jaar worden in de hallen 1 tot 4 onder de radiotoren van Berlijn ongeveer 300 exposanten verwacht, die innovatieve hightechproducten aanbieden voor de evenemententechniek', aldus de organisatie.

SHOWTECH-congres
Internationale techniekprojecten, interactieve mediabesturing of virtuele realiteit: Het programma van het SHOWTECH-congres, dat dit jaar opnieuw wordt georganiseerd door de DTHG, neemt de technische mogelijkheden van morgen onder de loep. Daarbij stellen de sprekers niet alleen de nieuwste ontwikkelingen uit de domeinen van podium-, licht-, geluid- en mediatechniek voor, maar belichten ze ook de culturele ontwikkelingen en de effecten daarvan in de steden. Een internationaal symposium richt zich op nieuwbouwplannen van grote evenementenbedrijven in China en Rusland en op culturele microprojecten in de slums en favela’s van de megacity’s in Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Artistieke sector
Voor de bezoekers uit de evenementensector houdt het SHOWTECH-congres op woensdagnamiddag een State of the Art over het thema Augmented and virtual Reality– van 3D-werelden over holografische podia tot 360° film. Tijdens een voordrachtenblok op 19 juni in het congresprogramma van de beurs SHOWTECH zullen experts ons een blik  gunnen in hun toekomstige werkplaatsen.

Actiepodium ‘Veiligheid’
In voordrachten en live demonstraties spannen experts uit verschillende branches een boog tussen veiligheid op de werkplaats en veiligheid van bezoekers – zowel in het theater als in de filmstudio of tijdens grote evenementen in open lucht. Het programma op het actiepodium in hal 3 licht diverse veiligheidsconcepten toe, die beantwoorden aan de eisen van bestaande en nieuwe evenementenformules.

Een themablok is gewijd aan de telling van het aantal bezoekers en de simulatie van bezoekersstromen. De sprekers leggen uit met welke systemen de registratie van bezoekers bij kleine evenementen of bij grote stadionshows, exposities, concerten en congressen met inachtneming van de wettelijke voorschriften en op ongecompliceerde wijze mogelijk is. Tijdens andere voordrachten maken de experts bovendien de grenzen en mogelijkheden van de computerondersteunde simulatie van bezoekersstromen duidelijk.

Wanneer op grote evenementen staanplaatsen vóór de scène worden voorzien, dan moeten er afsluitingen worden gebouwd. Daarbij gaat het meestal om tijdelijke constructies, zogenaamde ‘Crash Barriers’. Op het actiepodium wordt het gebruik en de correcte opstelling gedemonstreerd in praktijkgerichte experimenten. Onder de titel ‘Wegwezen’ wordt bovendien getoond, hoe personen in geval van nood over de ‘Crash Barriers’ heen correct in veiligheid kunnen worden gebracht. De voordracht demonstreert met een berging ook de raakvlakken tussen ordediensten en EHBO-diensten op de plaats van het evenement.

Ook op het gebied van veiligheid op de werkplaats voor evenemententechnici zijn de voordrachten gewijd aan preventie. Zo wordt op het actiepodium de 'Risicobeoordeling voor toneelvoorstellingen’ in theater-, TV-, film- en evenementenproducties voorgesteld. Met onder andere de juiste voorbereiding van stunts, de veilige omgang met gevaarlijke stoffen of de rugsparende hantering van lasten moeten helpen om ongevallen op en achter het podium te voorkomen.

Safety Pavilion rondt het thema ‘Veiligheid’ af
De voordrachten op het actiepodium ‘Veiligheid’ worden aangevuld door het Safety Pavilion. Op het speciale terrein in hal 3 – tegenover het actiepodium – tonen bedrijven hun producten en diensten op het gebied van veiligheid op de werkplaats en veiligheid voor bezoekers. Daarbij behandelen de exposanten o.a. de thema’s evenementenplanning, brandveiligheid, gehoorbescherming, EHBO, preventie van noodgevallen en registratie van het aantal bezoekers.

Première van het actieterrein ‘Beeldeffecten in HD’
Het juiste licht voor filmopnames in HD, de bijbehorende cameratechniek en live HD-tests: Met nieuwe thema’s en het nieuwe actieterrein ‘Beeldeffecten in HD’ bouwt de beurs SHOWTECH haar aanbod voor bezoekers uit de sector van film en televisie verder uit. In voordrachten en workshops demonstreren experts uit de filmbranche de beste trucs voor de juiste belichting van HD-opnames en de juiste omgang met de techniek bij de voorstelling van make-up en grime, haar en protheses.

Workshops en seminaries op de beurs SHOWTECH
Ongeveer 300 exposanten tonen op de beurs SHOWTECH hun nieuwe producten en diensten op het gebied van evenemententechniek. In workshops en seminaries wordt het daarnaast ook praktisch aangepakt: Hier nemen de exposanten de tijd en gunnen ze de bezoekers diepere inzichten. De thema’s reiken van lichtdesign over lichtregeling tot noodscenario’s voor evenementen.

SHOWTECH NIGHT: De branchebijeenkomst na afloop van de beurs
Hier komen exposanten en bezoekers samen om de tweede beursdag op 19 juni in een ontspannen sfeer te laten eindigen. U kunt genieten van de zomeravond in de unieke sfeer van het paleis aan de radiotoren, de grootste en misschien ook charmantste feestzaal van Berlijn, of bij mooi weer buiten op het terras. De SHOWTECH NIGHT gaat van start om 18 uur.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!