Back Back Nieuws

Shortlist 'Dagvoorzitter van het jaar' bekend

18 januari 2014
De jury van de verkiezing ‘Dagvoorzitter van het jaar 2013’ heeft de eerste beoordeling gedaan en in 3 categorieën een shortlist bekend gemaakt. ‘De kwaliteit van de kandidaten is zonder uitzondering erg hoog’, zegt juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur. ‘Voor een eerste jaar zijn we erg tevreden’, vult mede-initiator Marga Groot Zwaaftink aan: ‘maar volgend jaar hopen we uiteraard op nog meer inzendingen. De komende weken worden uit de kanshebbers de genomineerden geselecteerd. Deze worden bekend gemaakt op dagvoorzittervanhetjaar.nl.

Dagvoorzitter van het Jaar 2013
Het is, volgens de jury, een hoogwaardige lijst geworden van echte professionals. In de belangrijkste categorie, ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’, zijn 8 dagvoorzitters gekandideerd. Allemaal zijn het gespreksleiders, die het hele jaar op een hoog niveau geacteerd hebben: Ronnie Overgoor, Rens de Jong, Charles Groenhuijsen, Maarten Bouwhuis, Rutger Mollee, Gert-Jan Jansen, Erik Peekel en Anouschka Laheij.

‘Een mooie mix tussen bekende gezichten en voor het grote publiek minder bekende vakmensen’, vindt Marga Groot Zwaaftink, ‘maar stuk voor stuk echte professionals, die het vak eer aan doen. En dat is precies wat de verkiezing beoogde, volgens Jan-Jaap In der Maur: ‘Laten zien dat het een vak is en de echte toppers de eer geven die ze verdienen. Deze mensen dragen in belangrijke mate bij aan het slagen van bijeenkomsten’.

De 8 kandidaten zullen aan een uitgebreid interview onderworpen worden door de jury. Slecht 4 van hen worden daarna genomineerd. De jury zal vervolgens van iedere genomineerde 2 opdrachtgevers ondervragen, waarna de ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’ bekend gemaakt wordt.

Beste dagvoorzitterschap 2013
De tweede categorie is die voor het ‘Beste dagvoorzitterschap 2013’: één specifiek optreden waarbij de winnaar op een uitzonderlijk hoog niveau gepresteerd heeft en daarmee de bijeenkomst aantoonbaar naar een beter resultaat heeft getild. Op de shortlist staan 5 dagvoorzitters: Cathy van Beek, Stefan Wijers, Lars Sorensen, Donatello Piras en Jim Stolze. Drie van hen zullen na de interviews genomineerd worden.

De jury is vooral erg te spreken over de diversiteit. In der Maur zegt daarover: ‘met Cathy van Beek is ook een niet-professional door gedrongen tot de volgende ronde. En dat bewijst maar weer eens, dat sommige bijeenkomsten ook best zonder duur-betaalde gespreksleider kunnen. Daar staat tegenover dat sommige anderen duidelijk maken, dat een ‘echte’ dagvoorzitter vaak aantoonbaar meerwaarde heeft’.

Talent van het jaar
In de laatste categorie ‘Talent van het jaar’ zijn 3 beginnende dagvoorzitters gekandideerd, waarvan er voor de nominaties nog eentje af moet vallen: Rick van der Kleij, Eva Brouwer en Ivo Joosten.

‘En ook hier is echt iets te kiezen’, zegt Groot Zwaaftink: ‘aan de ene kant is er de kandidaat die ondanks zijn jonge leeftijd al een enorm track record heeft. En daar tegenover staat iemand, die echt nog helemaal aan het begin staat van wat een mooie loopbaan zou kunnen worden. Een mooie keuze!’

Wensenlijstje
Initiatiefnemers In der Maur en Groot Zwaaftink zijn tot nu toe zeer tevreden. Aan de andere kant ligt het wensenlijstje voor volgend jaar nu al klaar. ‘Nog meer kandidaten, waardoor de competitie nog feller wordt’, vindt Marga. ‘En liefst nog meer bureaus, die achter het initiatief gaan staan’, hoopt Jan-Jaap: ‘daarmee krijgen we een groep waarmee de criteria en het proces nog scherper worden. En met meer ambassadeurs krijgt de verkiezing een bredere basis, waardoor het doel nog beter bereikt kan worden: het kaf scheiden van het koren en het vak promoten. Want een vak, dat is het’.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!