Semifest opent met schaakboksenSemifest opent met schaakboksen
Back Back Nieuws

Semifest opent met schaakboksen

31 december 2019

Is het schaken? Is het boksen? Is het kunst? Is het sport? Zestien jaar nadat Iepe Rubingh de eerste reallife chessboxingwedstrijd introduceerde in Paradiso Amsterdam, wordt op deze plek nu weer een schaakbokswedstrijd georganiseerd. De twee wedstrijden op 8 januari – De Let Olegs Petrovsky tegen de Rus Daniil Solloviev en Rus Denis Gurba tegen de Fin Sakari Lähderinne - maken deel uit van IGNITION, het launching-event van SemiFest. 

Denksport gecombineerd met vechtsport

Schaakboksen combineert de denksport schaken met de vechtsport boksen. Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport. Rubingh baseerde zich op zijn beurt op Froid Équateur, een grafische roman van striptekenaar en filmregisseur Enki Bilal uit 1992. 

Allereerste wereldkampioen chessboxing

In 2003 organiseerde Rubingh in Paradiso de allereerste schaakbokswedstrijd. Deze speelde Rubingh zelf, onder zijn schaakboks-alias Iepe the Joker. Iepe The Joker won de strijd en werd daarmee de eerste wereldkampioen chessboxing.  Na het succes van deze schaakbokswedstrijd richtte Rubingh in 2004 de World Chess Boxing Organisation (WCBO) op en begon hij in zijn woonplaats Berlijn de eerste schaakboksclub ter wereld. Vanaf dat moment werd chessboxing steeds populairder. De WCBO organiseert nu schaakbokswedstrijden over de hele wereld.

Over Semifest

SemiFest combineert elementen van een actief seminar met die van een uitbundig festival. 450 ondernemers, sporters en kunstenaars nemen op woensdag 8 januari in Paradiso deel aan de eerste editie: IGNITION. Mensen stappen Paradiso binnen met een droom voor 2020 en komen daar twaalf uur later met een missie weer uit. Geïnspireerd, vol energie en met een grote glimlach op hun gezicht. De initiatiefnemer is Martijn van Rheenen, die als ondernemer al meerdere malen zijn eigen dromen wist te realiseren door een themapark, diverse techstartups en energiebedrijven op te richten. Met SemiFest richt hij zich nu op het realiseren van andermans dromen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!