Scholen gebaat bij eventlocaties en sneltestsScholen gebaat bij eventlocaties en sneltests
Back Back Nieuws

Scholen gebaat bij eventlocaties en sneltests

23 februari 2021

Veel mensen kijken verwachtingsvol uit naar de persconferentie van vanavond: welke mogelijke versoepelingen kondigt het kabinet aan? Middelbare scholen willen hun leerlingen vanaf 1 maart minstens één keer per week in de klas hebben. De tieners staan mentaal zó onder druk dat de VO-raad ervoor pleit om met sneltesten of gehuurde ruimtes, zoals theaterzalen of hotels, hun leerlingen tóch te mogen ontvangen.

Sinds half december volgen de leerlingen thuis onlinelessen. Alleen examenkandidaten, kwetsbare leerlingen en scholieren met praktijkvakken mogen nu naar school. Schoolleiders zien hun leerlingen afglijden.

Theater of hotel

Vorige maand verplichtte het kabinet weer 1,5-meter afstand tussen de leerlingen. Niet ideaal, erkent Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, want sommige examenklassen volgen nu verspreid over drie lokalen lessen. ‘Als scholen niet genoeg ruimte hebben, kunnen ze zich de vraag stellen hoe ze het wél kunnen regelen. Ze kunnen externe zalen huren, er staat zoveel leeg.’ Theaters, bioscopen, hotels; er zijn al enkele middelbare scholen die hun leerlingen buiten de school lesgeven. Een college in Noordwijkerhout bijvoorbeeld maakte al afspraken met een naastgelegen hotel en een lyceum in Zoetermeer met een partycentrum. Het Titus Brandsmalyceum in Oss kan gebruikmaken van nabijgelegen evenementenlocaties Theater de Lievekamp en cultuurpodium De Groene Engel.

Tom Brocks, rector van het Titus Brandsmalyceum: ‘We moeten nog bedenken hoe we hier precies gebruik van gaan maken, maar ik kan me zo voorstellen dat dit gelegenheid biedt om elkaar dag in dag uit te ontmoeten.’ Theater De Lievekamp heeft twee theaterzalen die zo groot zijn dat je er een hele klas kunt ontvangen, wat natuurlijk een groot voordeel is voor zowel de leraar als de leerlingen. Ook de foyer kan worden ingericht als lokaal.

Oplaaiende brandjes

Rosenmöller ziet in de snel- en thuistesten kansen om mogelijk de 1,5-meter afstand aan te passen. Tientallen middelbare scholen experimenteren al met de sneltesten. Zodra er een corona-uitbraak is, wordt een hele groep om de besmette persoon getest. 'Zo kunnen scholen oplaaiende brandjes snel uittrappen en beperken ze de risico’s.' Met thuistesten kunnen leerlingen misschien zelfs vaker dan één keer per week naar school. Dat zou betekenen dat ze voor elk bezoek een negatieve test moeten tonen. Volgens de VO-raad moet het haalbaar zijn om snel meer leerlingen en docenten te testen. De VO-raad vindt dat het kabinet daar geld voor moet vrijmaken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!