Niks is onmogelijk! op de Zwarte CrossNiks is onmogelijk! op de Zwarte Cross
Back Back Nieuws

Scheuren, schateren en schilderen op de Zwarte Cross

17 juli 2019

Vandaag gaan duizenden mensen weer los in Lichtenvoorde, waar de Zwarte Cross haar festivalpoorten opent. Wat kunnen bezoekers er dit jaar verwachten? Gisteren mocht onze redactie tijdens een persreis met Tante Rikie en Ronnie Degen achter de schermen van dit mega-festival. Daar werd al snel duidelijk dat deze 23ste editie nog steeds weet te verrassen.

Dromen leiden tot dingen die je niet voor mogelijk had gehouden. In een glimmend zilveren spacepak introduceerde Tante Rikie gisteren voor het oog van de pers haar pluche ego. Nieuw in het assortiment van de Zwarte Cross. Maar er kwamen nog meer verrassingen uit de lucht vallen.

MIVA Las Vegas

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink opende het festivalhotel: MIVA Las Vegas, waar twintig mensen met een verstandelijke of geestelijke beperking inclusief een begeleider kunnen overnachten. 

Aan de bak met plastic

Duurzaamheid wordt dit jaar voor het eerst groots aangepakt, ook al is het een proces dat al jaren loopt. In samenwerking met Grolsch is de kartonnen bekertray vervangen door eentje van plastic, afkomstig van oude Grolsch kratten. Deze bekertray kost één muntje, die de bezoekers bij inlevering weer terugkrijgen. Ronnie Degen: ‘We zijn op weg naar een 360° systeem, waarbij al ons afval als grondstof dient voor nieuwe producten of hergebruik.’

Het afval op het festivalterrein wordt gescheiden ingezameld: GFT, restafval en plastic. Er zijn maar liefst 1200 extra containers geplaatst. Dranken worden alleen nog uitgeschonken in merkloze PET-bekers, want alleen zonder inkt kunnen ze gerecycled worden. Het plastic afval wordt handmatig gesorteerd naar PET-flessen en -bekers in de milieustraat naast het festivalterrein. Dit wordt geperst zodat er minder transport nodig is naar de verwerker, waar het plastic schoongemaakt en gescherfd wordt tot bolletjes. Hier worden weer nieuwe bekers van gemaakt.

Schateren en schilderen

Op de Theaterweide heeft de Baterbar plaatsgemaakt voor de Schaterbar, waar met medewerking van Thijs Kemperink drie dagen lang ieder uur een line-up is samengesteld van drie artiesten. Wie zelf artistiek aan de slag wil kan terecht in het pop-up paviljoen van het Rijksmuseum, waar een workshop zelfportretteren gevolgd kan worden. Een conservator van het Rijksmuseum maakt een selectie uit de creaties voor de dagelijkse expositie. Deze expositie wordt iedere avond geopend door een speciale gast. Jacobien Schneider legt uit dat creativiteit het Rijksmuseum met de Zwarte Cross verbindt: ‘We ontmoetten elkaar twee jaar geleden en slaan nu een brug tussen de Dutch Masters of Motor Cross en de Dutch Masters of Art.’

Sportklassiekers

Van kunsttoppers naar sportklassiekers: donderdagavond strijden de Masters of Darts Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen tegen elkaar op het Open Achterhoeks Kampioenschap Darts. Het is de allereerste keer dat de Zwarte Cross dit organiseert. Ook op het crossterrein kunnen bezoekers de top bereiken: een aantal uitverkorenen mogen op Ground Hero achterop de crosser voor een Tandembackflip. 

Door > Saskia Leeuwis

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!