Back Back Nieuws

Samen duurzaam renoveren en transformeren

20 november 2014
Zo’n 750 aanwezigen hingen aan de lippen van sprekers als Hans de Jonge en Thomas Rau tijdens de zesde editie van het Duurzaam Gebouwd Congres in het MECC Maastricht. Ditmaal was Limburg de gastprovincie.

Gedeputeerde Erik Koppe van de Provincie Limburg begon de dag met de aankondiging dat zij samen met Enexis een educatie- en voorlichtingscentrum voor duurzaam bouwen in Maastricht gaan realiseren. Dit centrum heet Econexis Limburg. ‘Zo willen we de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad versnellen’, gaf Koppe aan. De officiële aankondiging vond plaats in het bijzijn van Enexis CEO Peter Vermaat.

Meer aandacht bestaande voorraad
Hans de Jonge, TU Delft-hoogleraar en Brink Groep-directievoorzitter, verbaasde zich erover dat 80% van de inspanningen in de bouwwereld draait om nieuwbouw. ‘Terwijl dat slechts 1% van de bouwopgave is. De aandacht voor de bestaande voorraad moet echt omhoog.’ In zijn ogen is 30% geschikt voor transformatie. ‘Sloop de rest maar, dat ruimt lekker op’, vond hij. ‘Maar recycle dan wel alle grondstoffen, door ze te upcyclen.’ Volgens De Jonge dient niet de belegger maar de mens de maatstaf voor bouwers te zijn. ‘Als je van een gebouw houdt, dan komt het vanzelf goed met de transformatie. Dierbaar zorgt voor duurzaamheid.’ Architect Thomas Rau zag duurzaamheid als oplossing om tot transformatie te komen. ‘Alles is tijdelijk, daarom is circulariteit het middel om tot dit doel te komen’, stelde hij.

Lovende reacties
Ferdinand Wieman, Manager Marketing & Events bij Duurzaam Gebouwd, tevens projectmanager van het congres: ‘Vol trots kijk ik terug op het Duurzaam Gebouwd Congres 2014, mijn eerste congres als projectmanager. Van de circa 750 aanwezige deelnemers– veelal bestuurders en senior professionals uit de bouw- en vastgoedsector – kregen we lovende reacties.’ Uit de evaluatie blijkt dit ook, omdat het gehele congres gewaardeerd is met een 7,7. Het organisatiecijfer was een 8,1. ‘Thomas Rau, die een bruggetje maakte naar de landing op de komeet, was zelf ook een ‘komeet’. Hij werd gewaardeerd met maar liefst een 9,0.’

Interactie
‘Mijn streven was om het congres niet alleen organisatorisch en inhoudelijk op een kwalitatief hoog niveau te krijgen, maar ook om de interactie met de deelnemers te verhogen.’ aldus Wieman. ‘Op Twitter was #DGcongres zelfs lange tijd ‘trending topic’. Daarnaast hebben de deelnemers met hun smartphone actief gestemd en gereageerd op de stellingen en vragen die op de Presenterswall kwamen.’ De resultaten van die stellingen staan op de terugblikpagina.

Terugblik
Op de website staan de evaluatiecijfers en bijvoorbeeld ook de beschikbare presentaties en foto’s.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!