Back Back Nieuws

SAIL: Het havenleven van de toekomst in Groene Oceaan

17 augustus 2015
Het evenement SAIL Amsterdam 2015 bestaat uit vijf oceanen met elk een eigen thema. De NDSM-werf is de Groene Oceaan waar bezoekers het havenleven van de toekomst beleven. Duurzaamheid, innovatie, technologie, nautisch vakmanschap en kunst zijn de thema’s voor een levendige scheepswerf met high tech zeeschepen en snelle wedstrijdboten.

Maritime by Holland 
Op het Solarplein kun je een eigen zonneboot bouwen of een eigen (wees)bootje slopen. Ook kan je hier bolderwerpen of lijnen splitsen. Voor mensen die een baan zoeken kunnen bij verschillende stands kennis maken met  professionals, die alles kunnen vertellen over de opleidingen binnen de nautische sector.

The Ocean Cleanup 
De Groene Oceaan werft tijdens SAIL fondsen voor The Ocean Cleanup. Twee 3D street art ontwerpen, gemaakt door Planetstreetpainting, op de Y helling van de NDSM-werf en een video presentatie van The Ocean Cleanup trekt tijdens SAIL de aandacht voor de organisatie en spoort het grote publiek aan om een financiële bijdrage te doen. Bij de stand kunnen de bezoekers van de NDSM-werf bovendien meer informatie krijgen over het project.

Festivalhart
In het festivalhart staan Moving Mesdag en Bombascha. Moving Mesdag biedt een blik op ‘een dag in het leven’ van het Panorama Mesdag: een visuele reis van 6 minuten door de vier jaargetijden en vierentwintig uren van de dag. Op subtiele wijze worden door middel van surround sound design, CGI en geavanceerde animatie, verhalen en elementen toegevoegd. Het resultaat is een betoverende reis door het Scheveningen van 1880.

Bombascha Sideshow Circus zet voor SAIL alle zeilen bij. Vanaf de 60 jaar oude ladderwagen, verzorgen zij een muzikaal spektakel met vrolijke muziek uit alle windstreken. Met de kleurige Cocktail- en Koffiebar, Poffertjesbakbrommer en Wereldse keuken in de buurt heb je alle ingrediënten voor een heus festival binnen handbereik.

Kaap de Groene Hoop
Zeelieden en landrotten, avonturiers en dromers, wereldverbeteraars en lekkerbekken; iedereen is welkom. KAAP de Groene Hoop mixt een bewuste geest met vrolijk vertier, op het land en op het water. Hoofdorganisator Esther Way, eigenaresse van Woodies aT BerLin: 'Het hele festival vaart op groene stroom, o.a. door middel van de ingenieuze zonne-energie-trailers van Metabolic. We bieden een platform voor sustainable start-ups en laten bezoekers kennis maken met innovatieve, groene producten en technieken. We willen mensen bewust maken dat leuk ook duurzaam kan.'

Haven
In de haven liggen de wedstrijdboten van Team Brunel. Zij hebben meegedaan aan de Volvo Ocean Race. In juni zijn zij als tweede finished in Göteborg, speciaal voor SAIL Amsterdam 2015 komen ze naar Nederland. De bemanningsleden staan klaar om te vertellen over deze loodzware race, hun ervaringen en alle ontberingen aan boord. Op zaterdag vindt de Solar Boat Race plaats.Verder zijn er in de haven nog meer schepen te zien, welke voorzien zijn van de meest recente technologieën en duurzame snufjes, zoals Feadship Heritage Fleet en de Ecolution van Wubbo Ockels, maar ook de Volvo Ocean Race Experience.

Kijkboulevard @ Pllek
Tijdens de SAIL-In zal Saskia van Engeland geheel op eigen wijze de Tall Ships inluiden. Dit doet zij vanaf deze installatie, gemaakt door kunstenaar Oscar Prinsen van het Instituut voor de Loslopende Mens. Ook buiten de SAIL-In en SAIL Thank You Parade is er genoeg te zien en te doen op deze Kijkboulevard. Zo is er een Outdoor Cinema Special. Er is muziek en ander vermaak, zoals theatervoorstellingen bij de bus van Het Rijdend Avontuur, is er een Roller Disco georganiseerd door SkateFever en een houtje touwtje stage gebouwd bij de historische trammetjes.

Pirate Bay @Noorderlicht Café
In The Pirate Bay herleeft de oude NDSM-werf waar de creatieve underground van Amsterdam tussen de schepenbouwers, timmerlui en ambachtslieden hun plek veroverde. De Azart ‘Ship of Fools’ is in het land! Zo’n 10 jaar geleden vertrok het honderd jaar oude schip uit Amsterdam; na vele omzwervingen over wereldzeeën ligt de zottenschuit nu tot en met 23 augustus voor anker bij Noorderlicht Café op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, waar het dienst doet als podium voor diverse theatrale initiatieven.

Het Amsterdam Maker Festival
Voor het derde jaar op rij keert het Amsterdam Maker Festival terug in Amsterdam-Noord met dit jaar, een extra nautisch tintje tijdens SAIL Amsterdam 2015. Dit jaar laten onder andere studenten van Inholland zien wat voor innovatieve producten zij hebben gemaakt, waaronder de duurzaamste scooter ter wereld; ‘de Biobased Scooter (Be.e), afvalbakken met zebraprint welke het vermogen hebben om warmte te reguleren en insecten te weren. Ook is de Eco Racer Apollo te zien. Dit is een racewagen die bestaat uit 3D geprinte onderdelen.

Innovatieve scheepsbouw
Je kunt kennis maken met innovatieve scheepsbouw en zien hoe Jan Huisman, eigenaar van de autarkische boot ´de geWoonboot´, de hele week op duurzame wijze aan twee boot helften van een schip bouwt, welke uiteindelijk wordt voorzien van een elektrische motor.

Hoe bouwden ze vroeger boten op de NDSM-werf? NDSM Herleeft laat dit zien door middel van een rondleiding, gegeven door oud-werknemers van de scheepswerf, over het industrieel erfgoed. Daarbij hebben zij ook een expositie bij Pllek met oud beeldmateriaal en oude scheepstekeningen, waarmee zij bezoekers mee terug in de tijd nemen.

Foto: Amerens Hedwich Photography

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!