Back Back Nieuws

Ruim 600 kinderen bij grote finale Techniek Toernooi in Nederlands Openluchtmuseum

02 juni 2015
De grote finale van het Techniek Toernooi, de jaarlijkse techniekwedstrijd  voor basisschoolkinderen uit Nederland en België, vindt donderdag 4 juni plaats. Bijna 11.000 kinderen zijn de afgelopen maanden op school met het lesmateriaal van het toernooi aan de slag gegaan om een technische oplossing op het gebied van weg -en waterbouw of licht te bedenken. Door te werken aan de techniekopdrachten uit het Techniek Toernooi geven basisscholen invulling aan minstens tien kerndoelen. Zo’n 2.000 kinderen hebben meegedaan aan de regionale wedstrijden en 650 kinderen (163 teams/80 scholen) staan donderdag aanstaande in de grote finale die door Stichting Techniekpromotie wordt georganiseerd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Weg-, waterbouw en licht
Het draait dit jaar om het thema ‘weg- en waterbouw’. Omdat 2015 het internationale jaar van het licht is, zijn er ook opdrachten die met licht te maken hebben. Per leeftijdscategorie zijn er twee spannende uitdagingen, waarvoor door Stichting Techniekpromotie, het Nederlands Openluchtmuseum en de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) het lesmateriaal is ontwikkeld. De kleuters moeten bijvoorbeeld een dijk van speelzand bouwen en met een zaklantaarn een schaduw exact nabootsen. Kinderen uit groep 3 en 4 graven een tunnel door een zandberg, zo hoog, breed en stevig mogelijk. Ook ontwerpen zij een aquaduct om daar zoveel mogelijk water doorheen te verplaatsen. Groep 5 en 6 gaan met licht aan de slag en maken met spiegels een zo lang mogelijke weg voor een lichtstraal en worden ook uitgedaagd om een geluidswand te bouwen met zo weinig mogelijk geluid aan de andere kant van de wand. Groep 7 en 8 gaan met water energie opwekken om zo een lampje te laten branden. Ook moeten zij met verschillende grondsoorten een zo stevig mogelijke ondergrond bouwen.

De wedstrijd is begonnen op school of bij een buitenschoolse activiteit en eindigt voor de beste teams per regio met de grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een hooggeleerde jury in toga onderwerpt alle creaties aan een kritische blik. Er zijn vier prijzen per uitdaging. Een 1e, 2e en 3e prijs voor de beste objectief meetbare prestaties (langst, snelst, verst…) en een creativiteitsprijs voor het slimste, mooiste of origineelste idee.

Inbedding techniek in onderwijs
Het Techniek Toernooi wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en is door het NNV in het leven geroepen om wetenschap en techniek in het onderwijs in te bedden. De lesopdrachten uit het Techniek Toernooi zijn historisch verbonden met de presentaties, ambachten en historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Kinderen kunnen daardoor in de praktijk ervaren hoe techniek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en verweven is in het dagelijkse leven en hoe technische innovaties de maatschappij verder hebben gebracht.

Door gebruik te maken van de lesbrieven van het Techniek Toernooi geven scholen invulling aan minstens kerndoelen voor het onderwijs. Bijvoorbeeld het kerndoel dat leerlingen oplossingen voor technische problemen leren te ontwerpen. Aan de hand van de lesbrieven, toegespitst op elke groep van het basisonderwijs,  legt de leerkracht de opdracht uit en krijgen de kinderen handvatten om zelf creatieve technische oplossingen te bedenken.

Foto: David van Weezel

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!