Back Back Nieuws

Rotterdam viert feest

19 maart 2016
Morgen vindt de kick-off van Rotterdam viert de stad! plaats. Een culturele manifestatie ter viering van 75 jaar wederopbouw. Met het omvallen van 8000 XL dominostenen wordt de manifestatie op spectaculaire wijze geopend. Na succesvolle edities in Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne, is Dominoes nu voor het eerst te zien in Nederland. Het evenement is live te volgen via grote schermen op het Schouwburgplein waar de route tevens zijn climax bereikt. Aansluitend is er live muziek met optredens van onder andere Shirma Rouse en wordt de verlichte stadsexpositie Head Lights aangelicht. Als klapstuk op de expositie wordt het 15 meter hoge lichtkunstobject ‘De Nieuwe Rotterdammer’, in bijzijn van burgemeester Aboutaleb, met een lasershow geopend. Ook wordt de Erasmusbrug speciaal voor de gelegenheid feestelijk versierd en op deze dag onthuld. 

Dominoes
Na onder andere Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne, is Dominoes op zondag 20 maart te zien en te beleven in Rotterdam. In een traject van ruim 3 kilometer worden cafés, kerken, sportscholen, galeries, metrostations, huizen en mensen met elkaar verbonden door maar liefst 8.000 gipsen dominoblokken in XL formaat. De Rotterdamse Schouwburg produceert deze eerste Nederlandse uitvoering, waarmee Festival De Keuze wordt afgesloten en de buitenactiviteiten van Rotterdam viert de stad! officieel worden geopend. Dominoes is naar het idee van Julian Maynard Smith, artistiek directeur en medeoprichter van Station House Opera in Londen. 

Live registratie 
Rotterdam verandert met Dominoes voor één dag in een levensgroot bewegend kunstwerk dat plaatsvindt met de hulp van 300 vrijwilligers. Samen houden zij de stenen overeind tot om 16:30 uur nabij het Maritiem Museum het startsein klinkt. De drie kilometer lange route voert vervolgens door het centrum van de stad en eindigt op het Schouwburgplein. Via live registratie en commentaar van Jack Kerklaan kan het wachtende publiek aldaar het hele parcours volgen op grote schermen. 

Opening Head Lights 
Zodra de schemer invalt wordt de buitenexpositie Head Lights met laserprogrammering en animatie in bijzijn van burgemeester Aboutaleb officieel geopend. Deze verlichte stadsexpositie verbindt zeven markante wederopbouwgebouwen in het centrum van de stad. Het klapstuk op de buitenexpositie wordt gevormd door ‘De Nieuwe Rotterdammer’, in de volksmond ook wel de Mega Peuter genoemd. Dit circa 15 meter hoge lichtkunstobject wordt om 18.30 uur op het Schouwburgplein met een lasershow aangelicht. Hier gaat het feestje vervolgens tot 21.00 uur door met optredens van onder andere Lady Shaynah en Shirma Rouse die samen met vijfenzeventig Rotterdamse kinderen het nieuwe stadslied ten gehore brengen.

Mensen centraal
Wederopbouw is meer dan de inrichting van een stad met wegen, parken en gebouwen van beton, glas en staal. De culturele manifestatie is dan ook bedoeld om de Rotterdammers zelf een gezicht te geven en daarmee een centrale plek in de programmering van Rotterdam viert de stad! Dat gebeurt onder meer met het verbeelden en vertellen van 75 verhalen van 75 bekende en onbekende Rotterdammers. Je ziet, leest en hoort de verhalen van onder andere Jan Kooijman, Aboutaleb, Fred van Leer en Joke Bruijs in het 75 verhalenboek, via de gratis te downloaden routeapp van Rotterdam Routes, op Rotterdamviertdestad.nl, in de verlichte stadsexpositie Head Lights én verborgen als morse boodschappen in de tuien van de versierde Erasmusbrug.

Erasmusbrug versierd
De Erasmusbrug wordt tijdens Rotterdam viert de stad! gehuld in fluor oranje ‘seinvlaggen’. Dé kleur van optimisme, verbinden, energie en creativiteit. De werkzaamheden aan de brug zijn momenteel in volle gang. Samen vormen de duizenden vlaggetjes diverse boodschappen in morse. Iedere tui met vlaggen vertelt een andere boodschap. Het betreffen wensen en citaten van bewoners en bekende Rotterdammers als Erasmus, burgemeester Aboutaleb en Jules Deelder. De versiering, naar ontwerp van kunstenaarsduo VollaersZwart, wordt op 20 maart onthuld en blijft tot en met 31 juli zichtbaar.

Op de foto: WISH YOU WERE HERE, studio VollaersZwart

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!