Back Back Nieuws

'Rotterdam kan een leider zijn in de veranderende wereld'

22 mei 2015
'Rotterdam heeft een leidende rol als haven- en deltastad en ontwikkelt zich op een positieve manier. Om deze leidende rol te behouden moeten de verschillende sterke netwerken die de stad rijk is nauwer samenwerken. Jonge innovatieve ondernemers die kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling moeten daarbij ook omarmd worden.' Dit stelt de International Advisory Board 2015 in haar ‘Call to Action’ voor het Rotterdamse stadsbestuur. ‘Rotterdam heeft alles in zich om een leider te zijn in een snel veranderende wereld’.

Call To Action
De ‘Call To Action’ werd 21 mei door IAB-voorzitter Jan Peter Balkenende overhandigd aan burgemeester Aboutaleb, tijdens de slotbijeenkomst van de IAB in het in het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College. De International Advisory Board (IAB) Rotterdam stond dit jaar in het teken van ‘The Next Economy, The Next City and Resilience’. Een 14-tal vooraanstaande wetenschappers en bestuurders waaronder Benjamin Barber, Saskia Sassen, Larry Beasley en Michael Shanks waren drie dagen in Rotterdam om het stadsbestuur te adviseren over de stedelijke economische ontwikkeling.

Vier thema’s
Volgens de IAB transformeert Rotterdam zich op een positieve manier en heeft de stad een leidende rol als haven- en deltastad. De IAB ziet volop mogelijkheden voor de Rotterdamse economie om zich verder te transformeren. De IAB ziet vier belangrijke thema’s waaraan de stad kan werken:
» Rotterdam kent veel sterke netwerken van ondernemers, maar die werken onderling vaak nog niet samen of overlappen elkaar. Deze netwerken zouden sterker met elkaar moeten worden verbonden. 
» Rotterdam heeft een sterke traditie van grootstedelijke experimenten. Het stadsbestuur moet die traditie koesteren en daarop doorpakken.  
» De gemeente zelf zou zich ook moeten transformeren. Zo sluit veel van de bestaande regelgeving  niet aan bij de flexibele, transparante en experimenterende houding die de nieuwe economie vraagt. Het stadbestuur moet toegankelijker en transparanter worden voor innovatieve bedrijven en projecten om uiteindelijk de ‘next economy’ beter te kunnen faciliteren.
» Het internationale imago van Rotterdam is de afgelopen jaren enorm versterkt. De IAB adviseert met klem deze lijn voort te zetten en daarbij meer gebruik te maken van de verhalen van Rotterdammers zelf, zowel haar bewoners als de vele bijzondere innovatieve bedrijven en projecten.

Conferentie
De IAB komt eens in de twee jaar  bij elkaar en wordt momenteel voorgezeten door Jan Peter Balkenende. Tijdens de conferentie gingen de leden van de IAB in gesprek met het college van burgemeester en wethouders, bezochten zij tal van locaties in de stad en ontmoetten zij Rotterdamse ondernemers, stakeholders en experts uit verschillende werkvelden. De IAB wordt georganiseerd door stadspromotor Rotterdam Partner. In samenwerking met het stadsbestuur en de voorzitter van de IAB, Jan Peter Balkenende, zal Rotterdam Partners de concretisering van de ‘Call to Action’ begeleiden.

Foto: Roy Borghouts Fotografie

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!