Back Back Nieuws

Rotterdam geniet probleemloos van air race

21 juli 2008
De blikken van zo'n 50.000 toeschouwers in Rotterdam waren zondag regelmatig naar boven gericht. Niet alleen voor de piloten van de Red Bull Air Race, maar ook door de dreigende lucht boven de Nieuwe Maas.

Uiteindelijk bleek het weer geen spelbreker en kende het spectaculaire vliegevenement een terechte winnaar met de Brit Paul Bonhomme.

Het kampioenschap was zaterdag deels figuurlijk in het water gevallen. Harde windstoten en regen- en onweersbuien zorgden ervoor dat de twaalf piloten niet twee, maar slechts een kwalificatievlucht konden uitvoeren. Hoewel het weer zondag ook dreigend oogde, bleven grote problemen uit.

Het contrast met drie jaar geleden was groot. Kwamen er toen enkele honderdduizenden mensen op de air race af, zaterdag bleven de tribunes deels leeg. Tijdens de finale zondag waren veruit de meeste 28.500 plaatsen wel bezet, aldus de organisatie.

Veel mensen hadden een creatieve en goedkope oplossing gevonden. Ze stonden op boten, hoge gebouwen als de Euromast, of hadden een trapje meegenomen om over de afzettingshekken heen te kijken. Volgens een woordvoerster van de politie was het beeld in de stad rustig. Problemen deden zich dan ook niet voor.

Het spektakel begon om half twee met een openingsceremonie, waarbij een speciaal vliegtuig op de Maas landde. Anderhalf uur later was het luchtruim boven de rivier het terrein van acht piloten die zich zaterdag voor de kwartfinales hadden gekwalificeerd.

De vliegers konden de toeschouwers door aangescherpte veiligheidseisen niet trakteren op acrobatische kunsten. Ook was de Erasmusbrug uit het parcours gehaald. De race draaide vooral om snelheid en behendigheid. De piloten stuurden hun vliegtuigen met snelheden tegen 400 kilometer per uur door metershoge pylonen, die op pontons op de Maas waren bevestigd.

Vlak voor de Erasmusbrug trokken zij hun toestel recht naar boven, om zich vervolgens opnieuw naar de baan te storten en deze in omgekeerde richting nogmaals af te leggen.

De stevige wind zorgde voor verraderlijke omstandigheden. Twee keer sneuvelde een pylon, waarvan een tijdens de finalerace van Hannes Arch. De Oostenrijker was daardoor kansloos voor de eindoverwinning. Bonhomme vloog vervolgens vrij eenvoudig naar zijn derde zege in vier races dit seizoen. Over twee weken is het spektakel in Londen te zien.

Bron: ANP

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!