Rotterdam Festivals presenteert nieuwe festivalkalender Rotterdam Festivals presenteert nieuwe festivalkalender
Back Back Nieuws

Rotterdam Festivals presenteert nieuwe festivalkalender

26 november 2018

Iconische evenementen en succesvolle nieuwkomers krijgen een plek in de nieuwe festivalkalender 2019. Zo keert het grootste Internationale Street Art Festival ter wereld POW!WOW! na een sterke eerste editie volgend jaar terug naar Rotterdam. Investeringen in randprogramma's rond grootschalige evenementen als het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en North Sea Jazz Festival zullen de stad verder verlevendigen. Vorige week is de nieuwe festivalkalender 2019 door Rotterdam Festivals gepresenteerd.

Iconische evenementen als het International Film Festival Rotterdam (IFFR), Rotterdam Unlimited en het North Sea Jazz Festival mogen op de nieuwe festivalagenda niet ontbreken. De jazzperiode krijgt in 2019 een extra feestelijk tintje met de viering van 100 jaar Jazz in Rotterdam. Ook liggen er plannen voor een groot Rijnhavenconcert in deze periode. Daarnaast krijgen succesvolle nieuwe evenementen de kans om zich verder te ontwikkelen. 'Wij investeren in 2019 extra in productionele en organisatorische ondersteuning bij een aantal nieuwe festivals die hebben laten zien dat zij van waarde zijn voor de stad', aldus de organisatie.

Deze succesvolle terugkerende 'nieuwkomers' zijn onder andere het Reggae Rotterdam Festival, het Hiphopfestival Get Loose en het nieuwe Rotterdamse showcasefestival Left of the Dial. Koningsdag groeit uit naar negen evenementen met onder andere het nieuwe Kingsland Festival en Circus X Festival keert na een succesvolle aftrap terug in Hoek van Holland.

Jongeren, urban & sport

Samen met vaste waarden als Motel Mozaique, Metropolis Festival en Baroeg Open Air wordt het muziekaanbod voor jongeren in de Maasstad verder vergroot. Ook urban, sports en streetart krijgen hierin een blijvende plek. Na de succesvolle lancering van POW!WOW! Rotterdam eerder dit jaar, bouwt Rotterdam Festivals samen met Rotterdam Topsport verder aan een complete Rotterdam Street Culture Week in september volgend jaar. De Afrikaanderwijk vormt daarbij een belangrijke nieuwe locatie, waar ook het Get Loose Festival volgend jaar opnieuw neerstrijkt.

Festivallocaties

Niet alleen op Zuid, maar ook in West zijn veel nieuwe initiatieven. In het bijzonder voor Merwe-Vierhavens (M4H), waar onder andere het Modular Festival en Confetti Fest plaatsvindt. Ook is hier programmering van Object Rotterdam te zien. Dit komt ten goede aan de spreiding van festivals over de stad en de gebiedsontwikkeling van M4H.

Sterke stadsthema's

Met Europa's grootste haven, Rotterdam als architectuurstad en culturele diversiteit in het DNA, zal Rotterdam zich sterk op deze stadsthema's blijven profileren. Het maritieme weekend rond de Wereldhavendagen wordt in september uitgebouwd naar een volledige World Port Week met een kick-off in het Maritiem Museum op 31 augustus. In mei staat opnieuw de Architectuurmaand op de planning. Het festivalaanbod is overall gericht op alle Rotterdammers met al haar culturele diversiteit. Een investering in Rotterdam Chinese New Year en het stimuleren van Keti Koti Rotterdam tot stedelijk festival zijn daar enkele voorbeelden van. 'Wij constateren veel nieuw initiatief voor samenwerkingen met maatschappelijke organisaties en aandacht voor de inclusieve stad. Bestaande en nieuwe festival-organisatoren hebben een positieve trend gezet voor het aankomende festivaljaar!'

Fotocredits > Joni Israeli

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!