Back Back Nieuws

Rotterdam blijft aantrekkelijk voor toeristen, bedrijven en bewoners

13 april 2016
Rotterdam blijft groeien als toeristische trekpleister en als vestigingsstad voor nieuwe bedrijven en bewoners. De Maasstad zag het aantal hotelovernachtingen in 2015 met 6% groeien ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal nieuwe buitenlandse projectinvesteerders dat zich in de stad vestigde, steeg in 2015 naar 65. Dat blijkt uit de jaarcijfers die stadspromotor Rotterdam Partners gisteren publiceerde. 

Rotterdam, eind vorig jaar door Lonely Planet nog uitgeroepen tot ‘Best in Travel City 2016’ ziet de toeristische cijfers daarmee nu al meer dan 5 jaar op rij groeien. De stad trok vorig jaar  969.000 hotelgasten die samen goed waren voor bijna 1,6 miljoen hotelovernachtingen. De hotelcijfers laten zien dat de meeste gasten  uit Nederland (55%) komen. Van de buitenlandse bezoekers komen de meesten uit Duitsland (7%), Groot-Brittannië (7%) en België (5%), zo blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers.

Toeristische attracties
Naast de hotels profiteerden ook de attracties van het groeiend toerisme. Gezamenlijk noteerden zij in 2015 3,25 miljoen bezoeken, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar ervoor. De top drie van meest populaire (betaalde) attracties bestond ook in 2015 uit Diergaarde Blijdorp, Spido en de Euromast.  De musea waren in 2015 goed voor 1,02 miljoen bezoeken, net zo veel als het jaar ervoor. Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam en Maritiem Museum behoorden tot de meest populaire musea.
De toename van het toerisme was ook zichtbaar bij de stadsbezoekerscentra van Rotterdam Info aan de Coolsingel en op Rotterdam Centraal. Gezamenlijk werden hier 460.000 bezoekers op weg geholpen, 42.000 meer dan in 2014.

Bedrijven 
De Rotterdamse economie profiteerde in 2015 eveneens van een toenemende bedrijvigheid. In 2015 zijn er in totaal 65 buitenlandse investeringsprojecten aangetrokken of uitgebreid in de regio, een stijging van 25 ten opzichte van het jaar ervoor. Hiervan is Rotterdam Partners bij 39 investeringsprojecten zeer nauw betrokken geweest. De goede fysieke en digitale connectiviteit maken de regio Rotterdam een aantrekkelijke locatie voor buitenlandse bedrijven. In 2015 trok de regio 7 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren aan waaronder het Europese hoofdkantoor van ZPMC. Daarnaast blijven distributie- en servicecentra en marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio. De komst van de 39 bedrijven levert Rotterdam de komende drie jaar 1.262 directe arbeidsplaatsen en ruim 2.000 indirecte banen op. En een investering van 65 miljoen euro in de regionale economie. Tevens zorgden de buitenlandse bedrijven voor een in gebruik name van ruim 13.000 vierkante meters in leegstaande panden in de regio.

De meeste investeringsprojecten kwamen ook in 2015 vanuit Azië. Onder hen bevonden zich bedrijven als dronefabrikant DJI, EZRA, ZENER Maritime Solutions, Daiwa Kasei en WR Fibers. Het aantal bedrijven uit de Verenigde Staten nam in 2015 toe ten opzichte van het jaar ervoor: er vestigden zich 6 nieuwe bedrijven in 2015, waaronder CIC, Apprenda en Tendril.

(Internationale) bewoners
Rotterdam is steeds meer in trek bij internationaal talent waaronder kennismigranten. In 2015 vestigden zich bijna 1000 kennismigranten met hun gezin in de regio Rotterdam. Ook in eigen land was Rotterdam als woonstad populair. Binnen Nederland verhuisden meer mensen naar Rotterdam dan naar de andere grote steden.

Uitbouwend imago
'De stijgende cijfers laten zien dat Rotterdam haar internationale positieve imago nog steeds weet uit te bouwen. De eerste signalen voor 2016 zijn eveneens positief. Internationaal zet Rotterdam zich momenteel steeds nadrukkelijker op de kaart als creatieve, innovatieve stad, waar bezoekers dit jaar kunnen wandelen over drijvende eilanden gemaakt van gerecycled plastic. En waar potentiële nieuwe investeerders en bedrijven een sterk verbonden ecosysteem aantreffen waarbinnen innovaties worden ontwikkeld, getest en gemaakt', aldus Ron Voskuilen, directeur Rotterdam Partners.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!