Back Back Nieuws

Rotterdam biedt nieuwe ruimte voor dance in de stad

30 juni 2014
Rotterdam biedt dit jaar ruimte aan vijf nieuwe dance festivals. Na het succes van de eerste editie van het Kralingse Bos Festival eerder dit jaar, maakt de stad zich vanaf komend weekend op voor nieuwkomers als Dancefloat (5 juli), RU Crazy Sexy Cool Festival (20 juli), Het Blijdorp Festival (16 augustus) en Het Vrije Volk Festival (23 augustus). Dankzij de inzet van nieuwe buitenruimtes als het Kralingse Bos en het Roel Langerak Park krijgen nieuwe, eigentijdse festivalinitiatieven letterlijk en figuurlijk de ruimte in de stad. Met daarnaast de programmering van bestaande succesformules als het Boothstock Festival (2 augustus), prijkt er een mooie mix van oude en nieuwe dance festivals op de evenementenagenda van 2014.

Goede energie
De Rotterdamse dance industrie is in beweging. Er zit veel energie bij organisatoren in dit segment. Dat blijkt uit het toenemend aantal initiatieven op het gebied van (commerciële) dance events. Dit jaar prijken maar liefst elf outdoor events binnen deze sector op de evenementenagenda ten opzichte van drie in het jaar daarvoor. Rotterdam Festivals ondersteunt ondernemers actief in de zoektocht naar geschikte data en locaties en zorgt voor een goede spreiding in het festivalaanbod. 
‘Je ziet dat organisatoren van allerlei succesvolle clubconcepten een vertaling maken voor buiten die ook nieuwe doelgroepen weten te bereiken. Wij juichen deze initiatieven toe. Samen leveren ze een waardevolle bijdrage aan een gevarieerde festivalprogrammering in Rotterdam’, aldus Reinier Weers, Senior projectleider Rotterdam Festivals.

Nieuwe events 
Ondanks de zeer beperkte ruimte in met name de binnenstad, worden nieuwe locaties benut voor het organiseren van (nieuwe) dance-events. Het afgelopen jaar heeft dit geresulteerd in een succesvolle eerste editie van het Kralingse Bos Festival en een uitverkocht S’Oranje Festival op het Plein 1940. Ook ontstond ruimte voor nieuwe festivals als Dancefloat met programmering op en langs de Maas, Het Blijdorp Festival in het Roel Langerak Park en Het Vrije Volk Festival aan de Parklaan. Het populaire club-event Crazy Sexy Cool krijgt daarnaast een podium op het Lloyd Multiplein tijdens het Robin Rotterdam Unlimited Festival. Samen bieden deze events een gevarieerd dance programma dat het festival aanbod voor jongeren in de stad verder vergroot.

Meer ruimte
Ook in het nieuwe college akkoord worden ondernemers aangemoedigd om met eigentijdse initiatieven te komen om een stevige verankering van dance in Rotterdam te realiseren. Met meer ruimte voor ondernemerschap en oog voor veiligheid spreekt het nieuwe college haar ambities uit om drempels zoveel mogelijk weg te nemen.

Trouw publiek
Met een grote en trouwe groep van dance liefhebbers zien ook bestaande evenementenlocaties kans om hier met de programmering op in te spelen. Veldevenementen als Mysterious, Cinéma en Nightmare zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de Rotterdamse dansscène en vinden een goede thuisbasis in de Kuip. Ook Ahoy bedient een grote fanbase met jaarlijks terugkerende indoor evenementen als Beatloverz en Knock Out.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!