Rotterdam Ahoy uitgebreid met internationaal congrescentrumRotterdam Ahoy uitgebreid met internationaal congrescentrum
Back Back Nieuws

Rotterdam Ahoy uitgebreid met internationaal congrescentrum

30 november 2020

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM Stage zijn opgeleverd. Met deze uitbreiding beschikt Rotterdam Ahoy over 35 extra zalen voor (internationale) congressen en bijeenkomsten. Bijzonder aan RTM Stage is dat het dient als muziekzaal voor concerten en als theater/ auditorium. De oplevering van het pand is een belangrijke stap voor Hart van Zuid.

 Uitbreiding Rotterdam Ahoy

Gemeente Rotterdam en het consortium Ballast Nedam en Heijmans werken samen in het gebiedsontwikkelingsproject Hart van Zuid aan een volwaardig stadscentrum voor Rotterdam Zuid. De uitbreiding van Ahoy helpt de stad groeien als zakelijke reisbestemming voor congressen en events. De nieuwbouw, door Kraaijvanger Architects ontworpen, vormt de nieuwe entree van Rotterdam Ahoy. De RACC beschikt over 35 zalen,varierend voor 50 tot 1.000 personen. RTM Stage is de grootste zaal van het gebouw. Deze ruimte kan gebruikt worden als muziekhal voor 7.800 bezoekers en als theater/ audiotorium. Met een capaciteit van 2.750 plaatsen is RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland. Een andere bijzondere ruimte in het gebouw is de expofoyer ‘De Rotterdam’ op de derde etage. Vanuit deze ruimte heb je uitzicht over de skyline van de binnenstad van Rotterdam. Bar Restaurant Seventy One, verwelkomt straks bezoekers aan het Ahoyplein. De nieuwbouw staat in directe verbinding met de rest van de evenementenaccommodatie, waardoor op verschillende manieren combinaties met andere ruimtes in het gebouw gemaakt kunnen worden. De opening van het gebouw zal later in 2021 gevierd worden als Ahoy 50 jaar bestaat.

Architectuur

Het nieuwe gebouw maakt van de voorheen open vlakte voor de evenementenaccommodatie een stadsplein. Bij de totstandkoming van het ontwerp speelden twee uitgangspunten een hoofdrol: beleving en oriëntatie. David Hess, architect partner bij Kraaijvanger Architects zegt: “Het gebouw moet bijdragen aan de beleving van een bijzondere ervaring. De architectuur heeft als doel om op een rustige manier te verrassen. Een verrassing die het evenement moet ondersteunen en niet overstemmen.” Dit is niet bereikt door bijvoorbeeld toepassing van felle kleuren of wilde vormen maar door zijn maat. Op 250 meter is het gebouw vanuit de Gooilandsingel al te zien. De zwarte gevel sluit aan bij de stoere uitstraling van de bestaande accommodatie. Dit maakt dat de grootschalige kwaliteitsverbetering van Hart van Zuid zich in een hoog tempo voltrekt. Het Zwemcentrum Rotterdam en Theater Zuidplein met vestiging van Bibliotheek Rotterdam zijn al in gebruik. Er volgen nog een uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!