Back Back Interview

Robin van der Schuyt: uiteindelijk maken mensen zelf het verschil

27 januari 2016

Wie zijn je branchegenoten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat is hun droom? Waarom hebben ze voor deze branche gekozen en hoe zien ze de toekomst ervan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen. Dit keer maak je kennis met Robin van der Schuyt van Van der Linde Catering + Evenementen.

Wie is Robin van der Schuyt
Geboren in de warme zomer van 1971 en opgegroeid in een ondernemersgezin in Heiloo. Ik ben in Alkmaar naar de middelbare school gegaan en uiteindelijk naar de Hoge Hotelschool Maastricht waar ik mijn vrouw Nathalie heb leren kennen. Inmiddels zijn wij 12,5 jaar getrouwd en hebben we drie stralende kinderen; Mees (10), Guusje (7) en Bibi (6). Mijn dochter Bibi heeft voor haar verjaardag 3 goudvissen gekregen, Kwik, Kwek en Kwak, die in de keuken ons altijd volgen.

Wat is typisch ‘Robin van der Schuyt’?
Altijd vrolijk, een zonnig humeur (zal wel komen omdat ik meteen de zon zag bij mijn geboorte) en zeer positief. Bij mij is het glas altijd half vol.

Beroep en bedrijf?
Van beroep ben ik denk ik people manager, omdat ik graag met mensen werk en iedereen graag beter wil maken. Op papier ben ik directeur en mede-eigenaar van Van der Linde Catering + Evenementen. Hieronder vallen ook de bedrijven Sparta Stadion, Evenementenlocatie Hal4.1 en de Sociëteit Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging de Maas, Boenk & Van der Linde en Qfoodsupport. We hebben ruim 65fte in dienst, verdeeld over de verschillende activiteiten. Naast de dagelijkse aansturing van de organisatie ben ik voornamelijk bezig met marketing en persoonlijke aandacht aan onze opdrachtgevers.

Waarom deze branche?
Mijn ouders werkten allebei en al vroeg vond ik het leuk om uit school vandaan boodschappen te gaan doen en te gaan koken. Ik hielp graag mee bij verjaardagen en ging altijd als laatste weg bij een feestje. Vanaf mijn 14e wist ik dat ik in de horeca wilde gaan werken. Ik ben praktisch en leergierig ingesteld. Op het vwo had ik moeite en koos voor middelbaar beroepsonderwijs om zodoende naar de Hoge Hotelschool te kunnen. Vanaf mijn 15e heb ik altijd in de horeca gewerkt, zoals in een snackbar, bij de afwas en later in de bediening, zowel in een hotel met grote banqueting zalen als in een klein restaurant van een meesterkok in Egmond aan Zee. Het is dus niet eens een bewuste keuze, maar meer een gevoel dat ik volgde en het geloof in mijzelf. Het mooiste is nog steeds dat ik mensen blij kan maken, iedere dag.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Eigenlijk te veel om op te noemen. Ieder evenement is anders en geeft je een kick. Bij de kleinste evenementen kun je persoonlijk veel aandacht geven en bij de grootste evenementen kun je met een team zorgen dat alles vlekkeloos verloopt om het beoogde eindresultaat met elkaar te bereiken. Toch staan de Nuclear Security Summit met alle wereldleiders in Den Haag in 2014 en de Volvo Ocean Race 2015 heel hoog op het lijstje. Maar ook de begrafenis van onze overleden collega Christa Looijen twee jaar geleden. Een afscheid zoals zij dat zelf graag wilde, met een lach en een traan.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Het mooiste evenement dat ik ooit heb bijgewoond was op vakantie in Zuid-Amerika, waar we bij een stam op bezoek zijn geweest. Eerst bij mensen in een tent waar 1 op 1 een huiselijke sfeer werd gecreëerd waardoor je je op je gemak voelde. Daarna met alle gezinnen bij elkaar om het vuur met muziek, dansen en eten, waardoor je je onderdeel van de groep voelt. Deze vorm van verbinden vind je in alle culturen in de wereld. Dus een goed evenement heeft maar een paar succesfactoren nodig en heeft niets te maken met budget, maar met gevoel.

Wat inspireert jou?
Mensen in het algemeen en met name hoe je mensen positief kunt verrassen.

Waar droom je nog van?
Dat ik nog lang gezond blijf om dit werk zo lang mogelijk te blijven doen. Ik geniet iedere dag en droom dat we bij de volgende opdracht weer iets bijzonders mogen neerzetten. Maar een keer een groot sportevenement zoals de Olympische Spelen in Nederland mogen cateren zie ik in de nacht wel eens voorbij komen.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Rustiger en meer volwassenen dan nu. Meer kleine bedrijven met eigen creativiteit en enkele grotere bedrijven die het projectmanagement aankunnen voor grootschalige evenementen. Ook verwacht ik dat de kwaliteit naar een hoger niveau gaat en dat er weer meer pioniers op gaan staan die een nieuwe dimensie gaan geven aan evenementen. In de catering zal de trend van lokaal, puur, gezond en duurzaam omslaan. Deze trends worden de minimale vereisten. Trends zullen meer gevonden gaan worden in presentatievormen van eten en drinken en aankleding en decoratie. Bijzondere locaties blijven belangrijk omdat dit een grote invloed heeft op de beleving van de gasten op een evenement. Maar uiteindelijk maken de mensen zelf het verschil.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Ik kies dan voor burgermeester Aboutaleb van Rotterdam. Hij heeft een heldere kijk op grote en kleine uitdagingen, spreekt duidelijke taal en gaat risico’s niet uit de weg. Een typische ondernemer die goed om kan gaan met alle culturen, van straatschoffies tot staatshoofden.

Wat was je grootste blunder?
Moet ik die echt noemen? Dat ik een garnalencocktail in het decolleté van een gast heb laten vallen bij een kerstdiner op 2e kerstdag. De gast moest terug naar de hotelkamer om te douchen en de jurk van 1e kerstdag aan te trekken. Achteraf konden we er om lachen. Uiteraard is de stomerij vergoed.

Hekel aan…
Geklaag.

Dol op…
Chocola.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Dat ik van alle muziekgenres hou. Van dance tot Nederlandstalig, van klassiek tot rock. Bij elke sfeer hoort namelijk een ander geluid.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Gedreven door ambitie, maar mislukt door angst.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!