Back Back Interview

Robin van der Schuyt: Als je geen grenzen opzoekt weet je nooit of er ruimte is voor iets nieuws

18 juni 2014

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Robin van der Schuyt van Van der Linde Catering + Evenementen.

Wie is Robin van der Schuyt?
Ik ben 43 jaar, woonachtig in Leiden en gelukkig getrouwd. We hebben een heerlijk gezin met een zoon (9 jaar) en twee dochters (6 en 4 jaar). Ik werk inmiddels al 10 jaar bij Van der Linde Catering + Evenementen en sinds 4 jaar ben ik mede-eigenaar samen met Hans en Paul van der Linde. Verder houd ik van sport en dan met name voetbal. In mijn vrije tijd ben ik ook vaak op de voetbalclub van mijn zoon te vinden.

Wat is typisch Robin?
Vrolijk, optimistisch, sociaal, makkelijk in de omgang, creatief in evenementen en in het zoeken naar oplossingen.

Beroep en bedrijf?
Sinds 4 jaar ben ik mede-eigenaar van Van der Linde Catering + Evenementen en ben ik als General Manager verantwoordelijk voor alle afdelingen binnen het bedrijf. Als cateraar hebben we de afgelopen jaren veel positieve ontwikkelingen doorgemaakt. Zo hebben we veel samenwerkingen gezocht met locaties voor het leveren van food en zijn we met meerdere eigen merken verschillende markten gaan bedienen. Daarnaast hebben we ook andere bedrijven opgericht samen met andere ondernemers. Hierdoor delen we niet alleen kennis en ervaring, maar worden ook netwerken gedeeld en dat heeft positief uitgepakt met zelfs een omzetgroei. In een dalende markt toch omzetgroei bereiken is één van de mooiste dingen die je kunt meemaken als bedrijf.

Waarom deze branche?
Vanuit mijn studie aan de Hotelschool Maastricht wilde ik graag het internationale hotelwezen in. Ik heb stages gelopen in Amerika en Zwitserland en gewerkt bij hotels als Huis ter Duin in Noordwijk. Vervolgens heb ik nog een uitstap gemaakt naar een bedrijf in de meubelindustrie waarbij ik onder andere de deelname aan beurzen in Keulen en Milaan organiseerde. In mijn werk merkte ik dat ik de evenementen altijd het leukste vond om te doen. Toen kwam de baan als commercieel manager bij Van der Linde Catering op mijn pad en daar ben ik 10 jaar geleden dan ook ingestapt.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
De Nuclear Security Summit 2014. Die staat natuurlijk bovenaan de lijst en springt overal bovenuit, maar het kunnen ook kleine evenementen zijn die mij bij blijven. Zo heb ik met veel plezier de catering verzorgd voor de 70ste verjaardag van mijn vader. Maar dit jaar hebben we helaas ook een hele bijzondere opdracht gedaan; de begrafenis van een sales-collega die op veel te jonge leeftijd is overleden aan borstkanker.

Waar je uiteindelijk elke keer naar op zoek bent, is een evenement waar je een persoonlijk gevoel in kwijt kan waardoor je de mensen het juiste gevoel kunt meegeven. Mensen blij maken in welke situatie en welke omgeving dan ook.

Wat inspireert jou?
Ik probeer zoveel mogelijk evenementen te bezoeken, ook in het buitenland. Vooral kijk ik buiten de Nederlandse grenzen wat er gebeurt aan evenementen en catering om ons te oriënteren naar nieuwe business cases die wellicht hier in Nederland ook succesvol kunnen zijn. Ook kijk ik via internet en televisie wat er aan eten in het algemeen gebeurt. Het eten is in de afgelopen 2000 jaar niet veel veranderd, maar de manier waarop het gepresenteerd wordt wel. Dat is uiteindelijk ook hetgeen wat de uniekheid van een feest kan zijn. Je moet telkens proberen naar de doelgroep en het moment te schrijven. Dat vind ik de uitdaging van ons vak en daar moet je ook continue in blijven verbeteren. Ik vind het minder uitdagend als werk routine wordt.

Waar droom je nog van?
De droom waar ik als ouder aan werk is om mijn kinderen dezelfde positieve levensstijl mee te geven. Positief in het leven staan brengt je gewoon ontzettend ver. Dat geldt ook op zakelijk gebied. Zolang je positief blijft en gelooft in je eigen mensen en mogelijkheden, dan ontstaan er ook nieuwe kansen. Op het moment dat je dit geloof verliest dan staat de boel stil. De ongeduldigheid die in mij zit zorgt er ook voor dat ik continue naar andere dingen op zoek ben. Zolang dat kan, kan ik mensen blij maken met de dingen die ik bedenk.

Hoe ziet de toekomst van de branche eruit?
Wat mij zorgen maakt is dat de laatste jaren een aantal mooie en creatieve bureaus het niet hebben gered. Ik hoop niet dat de creativiteit verdwijnt en het de branche dusdanig schaadt dat men geen vertrouwen meer heeft in bureaus. Hetzelfde geldt voor cateringbedrijven, want ook daar hebben een aantal cateraars het niet gered. Het is altijd negatief voor de betrokkenen, maar ook zeker voor onze branche. We moeten dit zien te voorkomen en daarom ben ik overtuigd van samenwerken. Van daaruit kunnen we ook jonge en nieuwe mensen de kans geven om de kennis die er in de branche zit, vast te houden. Samenwerken blijft ook de doelstelling van Van der Linde Catering + Evenementen. De afgelopen jaren zijn wij daarmee gegroeid en heeft dit een positieve stemming gegeven in het bedrijf. Als je de stap maakt naar een samenwerking zie je ook dat andere dingen efficiënter kunnen, waardoor er weer ruimte ontstaat voor winstgevendheid.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Ik zou dan graag in de schoenen van mijn vrouw willen staan. Doordat evenementen 24/7 plaatsvinden zijn we in ons vak veel weg en heeft het dikwijls invloed op ons privéleven. Ik zou graag door de ogen van mijn vrouw willen kijken wat voor invloed het heeft om werk en privé in goede balans te houden in ons vak. Binnen ons bedrijf werken wij er hard aan om deze twee goed te kunnen combineren en na 20 jaar samen te zijn met mijn vrouw, ben ik zo ver dat ik weet waar die balans ligt. Maar toch zou ik het ook wel eens willen bekijken vanuit de ogen van mijn vrouw. Het blijft namelijk een uitdaging om het goed te combineren.

Wat was je grootste blunder?
Wat ik bijna dagelijks tegenkom – in welke vorm dan ook – is de misvatting dat je denkt dat bepaalde mensen in je omgeving het niet kunnen of begrijpen. Hierdoor ga je al snel aangeven hoe je het hebben wilt, maar dan krijg je ook alleen maar wat je vraagt. Op het moment dat je mensen de ruimte geeft om vanuit hun eigen gevoel een idee te laten invullen, proberen ze daar misschien wel meer van te maken dan wat op dat moment gevraagd wordt. Daar wordt je met z’n allen beter van.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Er zijn weinig verrassingen bij mij en ik heb ook geen geheimen. Ik ben wat dat betreft wel een open boek, ja.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Stap uit je comfortzone en probeer grenzen op te zoeken. Daar ligt de uitdaging. Je zult vast dingen tegenkomen die mensen, klanten of gasten niet altijd weten te waarderen, maar als je geen grenzen opzoekt weet je ook nooit of er ruimte is voor iets nieuws.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!