Rijksmonument Prinshendrikhof wordt Hotel PalazzoRijksmonument Prinshendrikhof wordt Hotel Palazzo
Back Back Nieuws

Rijksmonument Prinshendrikhof wordt Hotel Palazzo

26 november 2020

Rijksmonument Prinshendrikhof in Haarlem krijgt zo goed als zeker een nieuwe bestemming. Het grote pand aan de Prins Hendrikstraat, met een natuurstenen gevel en risalto en Toscaanse halfzuilen en fronton, wordt hoogstwaarschijnlijk omgetoverd tot Hotel Palazzo. Het hotel in wording ligt direct aan de Leidsevaart en kan daar bogen over een authentieke Amstel Salonboot uit 1904. De salonboot nam vandaag alvast een ‘kijkje’ bij zijn toekomstige ligplaats.

Hotel Palazzo

Van origine fungeerde Prinshendrikhof als meisjesschool ging het gebouw naar het ontwerp van stadsarchitect Jacques Leyn. Prinshendrikhof. Het monument is een beschermd stadsgezicht. Nadat het zijn oorspronkelijke bestemming verloor, deed het pand jaren dienst als kantoorpand. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen wil nu het karakteristieke gebouw gaan gebruiken voor komend Hotel Palazzo. Hotel Palazzo wordt een authentiek hotel van Italiaanse grandeur en expressionisme. Als het hotel verbouwd is in lijn met de beschermende status van het pand, kunnen de gasten genieten van een bijzonder stukje historie van Haarlem. Het hotel brengt ‘la dolce vita’ naar Haarlem en laat de bezoeker ‘genieten van het leven’.

Monumentale Amstel Salonboot

In het hotel zit je bij de bar meteen aan het terras aan het water. Hier wordt de klassieker van een bootbrouwerij ‘De Amstel’ de blikvanger. De boot past precies bij de tijd van het hotel. De boot verkeert volledig in oorspronkelijke staat. De boot heeft twee wereldoorlogen overleefd en wordt komende maanden volledig gerestaureerd. Dit brengt een uitdaging met zich mee, want de boot moet authentiek blijven. Dit hotelproject wordt groots en integraal aangepakt, de allure van de boot past bij het project. Historisch onderzoek namelijk aan dat er ooit een boothuis was gelegen op de plek waar hij nu komt aan de Leidsevaart. De afgelopen 60 jaar droeg de boot de naam ‘Friesland’. Deze naam wordt nu veranderd in ‘Prins Hendrik’.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!