Er is het afgelopen jaar weer keihard gewerkt aan de restauratie van Het Koelhuis in Zutphen. Deze industriële parel – pal aan de IJssel en tegen de binnenstad van Zutphen – groeit van binnenuit. Er zijn weer nieuwe zalen gerestaureerd. Op dit moment wordt zelfs gewerkt aan het ontwerp van een dakpaviljoen. Bert Hoogeveen koestert de ziel van het pand: ‘Robuust en menselijke maat tegelijk. Architect Wattjes was een held. Ik ontdek steeds nieuwe kwaliteiten.’
Pal aan de haven
Het Koelhuis is dé industriële evenementenlocatie in Oost-Nederland. Het ligt niet alleen centraal in Oost Nederland, het is ook maar een uur rijden van Amsterdam. Het ligt pal aan haven en aan de prachtige rivier de IJssel en vlak achter station Zutphen. Met de extra zalen biedt Het Koelhuis nog meer ruimte voor werk-ateliers tot congressen met sub-sessies, heidagen, trainingen en bedrijfsbijeenkomsten.
Missie
Missie van de eigenaren – Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen - was Het Koelhuis letterlijk en figuurlijk te openen en verbinden met de omgeving. Dat is gelukt. Met de extra zalen biedt Het Koelhuis nog meer ruimte voor werk-ateliers tot congressen en van trainingen en bedrijfsbijeenkomsten. De faciliteiten voor privéfeesten kregen in dezelfde restauratieslag een update.
Koesteren van de ziel van Het Koelhuis
Mieke en Bert behouden en restaureren niet alleen het industriële Koelhuis zelf, maar werken bij het inrichten met hergebruik waar ze maar kunnen. Het karakter van Het Koelhuis is niet alleen maar ‘bewaard’ gebleven. Door de hand van Bert Hoogeveen is het karakter versterkt zonder zijn ziel te verliezen. Bert, patineur/decorateur en brein achter de restauratie: ‘Het belangrijkste uitgangspunt voor mij blijft authenticiteit. Koester de ziel van een pand. Houd je roer daarin recht. Niet iedereen ziet meteen waar je naartoe werkt. Maar vanaf dag één heb ik samen met Mieke geweten waar het heen moest. Een open en transparant gebouw, zonder het stoere karakter te verliezen. Natuurlijke materialen en kleuren en hergebruik. Stap voor stap met beschikbare middelen de kwaliteit verhogen.’