Respons & VVEM introduceren Monitor Festivals & ConcertenRespons & VVEM introduceren Monitor Festivals & Concerten
Back Back Nieuws

Respons & VVEM introduceren Monitor Festivals & Concerten

25 mei 2022

Na het recordjaar 2019 met 207 concerten en 2,7 miljoen bezoeken, bleef in 2020 de teller op 34 concerten steken met 328.000 bezoeken. 94% daarvan vond pre-corona plaats. Het aantal daalde in 2021 nog verder naar 29 en 298.000 bezoeken. VVEM-woordvoerder Willem Westermann: 'Festivals en concerten zijn de grote coronaverliezers. De cijfers over 2020 en 2021 zijn dramatisch na de records van eerdere jaren. We hopen dat 2022 het jaar wordt van herstel. We hebben gezien dat de sector beschikt over veel creativiteit maar concerten en festivals moet je gewoon live meemaken.' 

Best bezocht

‘Holland zingt Hazes’ is in 2020 de best bezochte concertreeks met 49.000 bezoekers. De eerste drie concerten kunnen nog doorgaan, de laatste twee uitverkochte niet als gevolg van de eerste ronde coronamaatregelen. In 2019 behaalt de reeks met 68.000 bezoeken een vijfde plek op de ranglijst. In 2021 voeren de Snollebollekes de lijst aan met 100.000 bezoeken. De vier concerten in het Gelredome vallen in een ‘coronavriendelijke’ periode.

Bij de festivals is het International Film Festival Rotterdam in 2020 het best bezochte festival. Dit evenement vindt echter plaats voordat er sprake is van coronamaatregelen. Ook de nummer 1 van de vrij toegankelijke festivals in 2020 vindt dan plaats: de verschillende edities van ‘Gluren bij de Buren’ registreren in februari 2020 zo’n 90.000 bezoeken.

Bij de entreeheffende festivals is het Amsterdam Dance Events met 350.ooo bezoeken het best bezocht in 2021. Ook dit evenement valt in de tijd dat er minder coronabeperkingen golden. Bij de vrij toegankelijke festivals is het evenement GLOW in Eindhoven met 580.000 bezoeken het populairst. Het event wordt gehouden op het randje van de periode dat er wat meer kan; de laatste zaterdag in november 2021  moet vanwege nieuwe coronamaatregelen worden afgelast.

Online platform voor festivals én concerten

De Monitor Festivals & Concerten is de online opvolger van de Festival Monitor die Respons 10 jaar in samenwerking met VVEM uitgaf. Voor concerten was er nog geen aparte rapportage, alleen een ranglijst. Het nieuwe digitale platform bevat cijfers, analyses en trends. De vormgeving is modern en interactief. Door de omslag naar online kunnen meerdere malen per jaar actuele data en analyses worden toegevoegd. Respons directeur Lex Kruijver: ‘De coronacrisis bood ons de mogelijkheid de vernieuwing versneld door te voeren. De mogelijkheid voor actualisering voorziet in de behoefte van onze afnemers. Met de combinatie festivals en concerten spelen wij tevens in op de behoefte onder onze afnemers om cijfers en trends van deze twee typen evenementen via één platform te kunnen raadplegen. In de coronatijd hebben we gezien hoe belangrijk het is om over actuele en volledige informatie te kunnen beschikken.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!