Back Back Nieuws

Respons Evenementen TOP 100: IDFA en Vierdaagse Nijmegen grootste evenementen 2012

11 maart 2013
Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en de Vierdaagse Nijmegen zijn de grootste publieksevenementen van 2012, aldus de nieuwste editie van de Respons TOP 100 Evenementen Monitor. De TOP 100 Evenementen Monitor bestaat vanaf dit jaar uit twee afzonderlijke ranglijsten: Top 50 entreeheffende evenementen en de Top 50 gratis toegankelijke evenementen.

Gescheiden ranglijsten
Het opstellen van twee gescheiden ranglijsten met elk 50 evenementen in plaats van een ‘gemixte’ lijst van 100 evenementen is een belangrijke verandering in de TOP100, die dit jaar voor de 18e keer verschijnt. 'Vanuit de sector werd de roep om twee aparte ranglijsten steeds luider, zeker uit de hoek van de entreeheffende evenementen, maar in toenemende mate ook door de organisatoren van gratis te bezoeken evenementen,' aldus Lex Kruijver, directeur van Respons.

De methode van samenstelling van de ranglijsten is niet veranderd. Beide ranglijsten zijn tot stand gekomen op basis van bezoekaantal, media-aandacht (MediaBereikEenheden) en Sociale Media. Overall gezien scoorden IDFA en Vierdaagse Nijmegen het beste. De top 5 van de twee ranglijsten zie je hieronder.

Top 5 entreeheffende evenementen:
1. International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)
2. International Film Festival Rotterdam (IFFR)
3. Pinkpop
4. Nederlands Film Festival
5. A Campingflight to Lowlands Paradise

Top 5 gratis toegankelijke evenementen:
1. Vierdaagse Nijmegen
2. ABN AMRO Marathon Rotterdam
3. City Racing Rotterdam
4. Zomercarnaval
5. Uitmarkt Amsterdam

Social media
Een van de meest opmerkelijke uitkomsten van de nieuwe TOP100 is de toename van het aantal ‘social media’-fans van de honderd grootste evenementen. Gemiddeld heeft een TOP100-evenement ruim 26.000 fans op Facebook, Hyves of Twitter, bijna een verdubbeling van het gemiddeld aantal fans uit de vorige editie van de TOP100. Met ruim een half miljoen fans – het merendeel via Facebook – is Sensation Amsterdam het grootste TOP100-evenement op het meetaspect ‘sociale media’.

Bezoekaantal en MBE’s
Op het meetonderdeel ‘bezoekaantal’ scoren respectievelijk de Vierdaagse Nijmegen (gratis) en International Film Festival Rotterdam (entreeheffend) het hoogst. Gemeten naar aantal MBE’s voeren de Vierdaagse Nijmegen (gratis) en het Nederlands Film Festival (entreeheffend) de ranglijsten aan. Naast verschillende ranglijsten, bevat de TOP 100 Evenementen Monitor een uitgebreide analyse waarin onder andere gekeken wordt naar genres, belang, gemeenten en sponsoren. Bovendien bevat de monitor profielen van de 100 grootste gratis toegankelijke en entreeheffende evenementen.

De volledige TOP 100 Ranglijst is hier te bekijken.

Foto: vierdaagsefeesten.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!