René Peters: 'Ik moet me altijd twee keer voorstellen!'René Peters: 'Ik moet me altijd twee keer voorstellen!'
Back Back Interview

René Peters: 'Ik moet me altijd twee keer voorstellen!'

06 juni 2017

Waar halen branchegenoten hun inspiratie vandaan, wat was hun grootste blunder en welke gouden tip willen ze delen? De rubriek Event Personality geeft een kijkje in het leven van vakgenoten. Maak deze week kennis met Eventpersonality René Peters van Red Nose Entertainment.

Wie is René Peters?

 Ik ben entertainer, presentator en acteur. Al twintig jaar ben ik gelukkig getrouwd met tekstschrijfster Marion Arts en ik ben de trotse vader van dochters Pip (18) en Ole (14). Als kind stond ik al op het podium: in school musicals, tijdens play back shows, op schoolkampen, enzovoort. Ik wilde zo snel mogelijk het toneel op. Daarom verliet ik reeds na een jaar de toneelschool aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en richtte ik in 1996 mijn bedrijf Red Nose Entertainment op.

Kort bedrijfsprofiel

Red Nose Entertainment is al ruim twintig jaar een professionele leverancier van entertainment voor de evenementenbranche. Red Nose creëert en produceert shows, acts en (video) producties op maat, die zorgen voor verbinding, interactie en beleving.

Wat is het mooiste evenement waar je hebt opgetreden?

 Dat is moeilijk aan te wijzen. Juist de afwisseling spreekt me aan. De ene keer zing ik voor 10.000 mensen, een andere keer beleef ik intens genoegen als ik in een kroeg Bennie Solo speel tijdens een privéfeest. Of ik tour met in een bus voor EventZ drie maanden door Duitsland en verzorg de presentatie, geheel in het Duits, van een talentenjacht. Heerlijk is het ook om voor kinderen op te treden, of om als razende reporter gasten te interviewen op de rode loper of een after movie samen te stellen.

Wat is het mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?

 Met mijn gezin bezoek ik vaak en graag concerten, musicals, toneel- en cabaretvoorstellingen. Het mooiste evenement was misschien wel 'Shakespeare in the Park', in Central Park in New York, samen met mijn oudste dochter. Een buitenvoorstelling die de gemeente New York aanbood aan de inwoners van The Big Apple.

Wat is jouw drijfveer?

 Mijn drijfveer is om mensen te verbinden. In het dagelijks leven breng ik graag mensen met elkaar in contact die iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat doe ik ook tijdens optredens: ik wil mensen een goed gevoel geven en even weghalen uit het leven van alledag. Zoals dat in de beste tradities van het variété het geval is. Voor elk optreden, hoe groot of klein ook, ben ik nerveus. Mijn doel is anderen vermaken. Ik sta er niet voor mezelf, al vind ik het wel weer geweldig om in het middelpunt van de belangstelling te staan. 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

 Ik lees meerdere kranten en tijdschriften en bezoek regelmatig de bioscoop. Tijdens films en voorstellingen let ik op hoe er gemonteerd en gepresenteerd wordt. Worden er technieken of foefjes toegepast, die ik nog niet ken? Ik observeer dus veel. Het kost me geen moeite enkele om uren op een terras te zitten om naar mensen te kijken.

Wie bewonder je?

 Als kind keek ik enorm graag naar Willem Ruis, de televisiepresentator die in de jaren '80 en '90 het quizvak vernieuwde via groots opgezette shows met showballet, harmoniegezelschappen, orkesten, zangkoren, internationale sterren, wisselende decors en veel figuranten. Hij was daarnaast enorm veelzijdig: naast quizmaster op televisie was hij ook radiopresentator, acteur, zanger en danser.

Welke gouden tip pas je altijd toe in je vak?

Stel je open! Ik ben altijd aanwezig met mijn aandacht. Ik sta 'altijd aan' als ik contact heb met andere mensen. Op routine spelen is niet mijn stijl. Als het publiek geen zin heeft om te dansen, dan is een knipoog van mij naar de geluidsman vaak al voldoende om een ander repertoire in te zetten. Of ik doe er een schepje bovenop of ik vraag of er verzoeknummers zijn. De levensles om altijd 'aan te staan' heb ik al vroeg geleerd tijdens optredens voor de Arjan van Dijk Groep. Deze houding is soms ook een valkuil. Als je geconcentreerd bent op andere mensen, stel je je vanzelf kwetsbaar op en daar kunnen mensen misbruik van maken.

Wat is je grootste blunder?

Tijdens een optreden als Bennie Solo in Willemstad, Curaçao, gleed ik tijdens de opkomst uit en viel ik plat op het podium. Hilariteit alom. Ik deed het enige wat je in z'n geval kunt doen: liggend en rollend zong ik door. Het publiek vond het fantastisch en dacht dat de val bij de act hoorde. Ach, het is altijd leuk als dingen iets anders lopen dan gepland. Wel zorg ik er sindsdien voor dat mijn pruik muurvast zit... 

Wat weet bijna niemand van je?

Thuis ben ik heel anders dan op het podium. Dan houd ik van rust. Privé ben ik onzeker, maar misschien past dat wel bij een entertainer. Ik moet me ook altijd twee keer voorstellen. Gasten en organisatoren zien me als mijn alter ego Bennie Solo of een ander typetje binnenkomen. Ze herkennen me niet voor en na de voorstelling als ik afgeschminkt meehelp met de op- en afbouw. Daarom vind ik het weleens lastig om na een optreden terug de zaal in te gaan. Dan verneem ik vaak dezelfde grapjes. 'Wat doe je overdag' of 'zonder pruik vind ik je leuker!'

Iets anders dat niemand van me weet is dat ik één van de eerste vloggers van Nederland was! Ik filmde mezelf al vele jaren geleden als ik tijdens merk activaties een act opvoerde, zoals voor de Fun Punt (Zie filmpje hieronder). Alleen bestond het woord 'vloggen' nog niet.

Waar sta je over vijf jaar?

Ik blijf altijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe acts. Voor Matrixx Events heb ik onlangs de act 'Willy van Oranje' ontwikkeld, compleet met admiraalskostuum, pruik en kroon. Ook de act 'Rodel Rob', een Duits/Oostenrijkse après-ski schlagerzanger, zit er aan te komen. In de toekomst zou ik als coach graag mijn ervaringen willen delen met jong talent. Maar het liefst sta ik zelf zo lang mogelijk op het podium. Naarmate je ouder wordt, komen er ook acts op je pad die passen bij de ‘oudere’ leeftijd. Zo ben ik sinds vorig jaar ook Sinterklaas.

Wat wil je nog graag kwijt aan de branche?

Blijf dicht bij jezelf! Soms kom ik op feesten en evenementen, die op papier vast goed zijn bedacht, maar waar de magie ontbreekt. Vertrouw op je gevoel: de eerste ideeën, die je te binnen schieten, zijn meestal de beste.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!