Back Back Achter de schermen

Rechterlijke uitspraak met grote gevolgen voor de branche

31 oktober 2007

Gerard Rond Sporting BV moet een boete betalen voor een dodelijk ongeluk vorig jaar met een zogenoemde Rhino in Loon op Zand. Het bedrijf moet 40.000 euro betalen, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. Een instructrice van het bedrijf werd vrijgesproken.

Gerard Rond: “De rechter heeft ons overal van gezuiverd. Op een ding na. Ik had fysiek moeten controleren of mijn instructeurs de gordel van de klant om deed. Volgens de rechter zijn mijn klanten in een feestelijke stemming en kunnen ze niet goed nadenken. Die verantwoordelijkheid ligt bij mij. Waar is de verantwoordelijkheid van de klant?"

 

“Als ik zeg, of mijn instructeur; je moet je gordel om en je doet het niet? Met deze uitspraak van de rechter is de eigen verantwoordelijkheid van de klant hiermee van tafel geveegd. Dit is van grote betekenis voor de branche.”

Geen celstraf, wel geldboete

Het ongeval met de het crossvoertuigje vond op 10 mei vorig jaar plaats tijdens een bedrijfsuitje in Loon op Zand. Slachtoffer Theo Kraan, een bekend beleggingspecialist, kreeg een ongeluk met een Rhino (kleine open jeep 4×4) en droeg geen veiligheidsgordel. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 29-jarige instructrice een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en tegen Gerard Rond Sporting BV een geldboete van 40.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. Een derde verdachte in de zaak is overleden. Maandag 29 oktober 2007 deed de rechter uitspraak.

 

Constant met veiligheid bezig

Rond: “De rechter was er van overtuigd dat wij veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar ik had mijn mensen, mijn instructeurs, beter moeten drillen om op te letten dat onze klanten zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. Je moest eens weten….wij geven periodieke trainingen aan onze instructeurs, er zijn volledige handboeken, er hangen bordjes met veiligheidsinstructies. Wij zijn daar constant mee bezig.”

 

Van grote betekenis

De uitspraak van de rechter is volgens Rond van grote betekenis voor de branche. Het aanbieden van bedrijfsuitjes is een mega verantwoordelijkheid geworden. “De rechter zei dat de mensen die naar ons komen in feeststemming zijn. Ik kan dan wel zeggen dat ze hun gordel om moeten doen maar dat ze vervolgens jolig om gaan met de regels is dan blijkbaar mijn verantwoordelijkheid.”

Nog beter opletten

Volgens de rechter moet een bedrijf als dat van Gerard Rond nog beter opletten. “Wat kunnen wij als buitensportorganisatie doen tegen mensen, waar je regels aan uitlegt, die vervolgens in een Rhino stappen en om de hoek hun gordel losmaken? Daar zijn wij volgens de rechter verantwoordelijk voor.”

Instructeurs gooien handdoek in de ring
Voor de toekomst ziet Rond grote gevolgen. “Door dit incident hebben wij een risicoanalyse gemaakt. We hebben op papier gezet dat onze instructeurs verantwoordelijk zijn voor het overdragen van bepaalde veiligheidsvoorschriften. Ik heb instructeurs ertussen zitten die om deze reden de handdoek in de ring gooien. Zo vinden ze het niet meer leuk, de druk wordt te hoog.”

Rond denkt dat het zelfs nog gekker kan. “Om het voor ons leuk te houden denk ik dat we er naartoe gaan om voor buitensport bij elke opstart de uitleg van een instructeur vast te leggen met camera. Zodat we kunnen bewijzen dat de controles zijn gedaan en de instructies gegeven. Ik ben daar al serieus over aan het nadenken. Anders blijven wij verantwoordelijk en is het toch niet meer te doen voor bedrijven als ons?” 

Eigen risico

Het lijkt er volgens Rond op dat, volgens de rechter, organisatiebureaus hun klanten niet als normale mensen mogen zien en dat organisatiebureaus hier verantwoordelijk voor zijn. “Hiermee ontneem je de mensen hun eigen risico, dat ligt door deze uitspraak bij ons als organisatiebureaus. Neem het voorbeeld van vorige week. De vrouw die tijdens abseilen is gevallen en gestorven. Volgens de politie voldeed de organisatie aan alle veiligheidsvoorschriften maar als je het dus vergelijkt met mijn zaak, zijn zij dus ook verantwoordelijk voor de onoplettendheid van deze vrouw omdat zij niet in een normale stemming is. Waar gaat dit heen?”

Gerard Rond gaat in hoger beroep. “Mijn instructeurs zullen de rechter laten weten dat ik iemand ben die constant boven op de veiligheidsregels zit.” 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!