Back Back Nieuws

RAI: initiatief tegen voedselverspillen leidt tot eigen foodlijn

07 juli 2016
Met
Ketchup, Basil Olive Oil en Red Apple Vinegar lanceert RAI Amsterdam
deze zomer een eigen food productlijn. Opmerkelijk nieuws van de
Amsterdamse beursorganisatie die jaarlijks voor ruim 1,5 miljoen
(internationale) gasten zelf de catering en hospitality verzorgt. Er
ligt dan ook een bijzonder verhaal aan ten grondslag.

Het verhaal begint een aantal maanden geleden met het
faillissement van V&D. Grote hoeveelheden verse ingrediënten voor La
Place (partner van de RAI) hebben geen bestemming meer, waaronder een
grote batch tomaten van Stadskwekerij Osdorp.

RAI Amsterdam streeft er met het eigen concept ‘Hartverwarmend
Amsterdam’ naar om samen te werken met biologische (zuivel)boeren uit de
regio, die staan voor dagverse, duurzame, diervriendelijke en
smakelijke producten.

Rooie Sien
Executive Chef van RAI Amsterdam, Rientz Mulder: ‘Dit voorjaar
kregen we een telefoontje van onze lokale partner Stadskwekerij Osdorp
met de vraag of wij interesse hadden in een batch Rooie Sien-tomaten en
zo voedselverspilling tegen konden gaan. Vanzelfsprekend zagen we
mogelijkheden en zijn aan de slag gegaan met Walter Abma’.

Smaakmaker
Abma’s is een bekende smaakmaker in de culinaire wereld en
adviseur van de Stadskwekerij Osdorp (waar vooral jongeren uit de
verslavingszorg en WA-jongeren werkzaam zijn). Hij bundelde graag de
krachten met de culinaire chefs van RAI Amsterdam. Walter Abma: ‘Ze
noemen zich de Basement Chefs en dat is niet zomaar. De Basement Chefs
zijn no-nonsens en geven overal een eigen draai aan. Ze hebben aan de
milieukeur geteelde tomaten een eigen gezicht en eigen receptuur
gegeven.’

Rientz Mulder vervolgt: ‘Samen met Abma’s hebben wij vervolgens een
eigen foodlijn ontwikkeld met, naast Ketchup, ook Basil Olive Oil en Red
Apple Vinegar. Gemaakt met producten uit de eigen regio en volgens
receptuur waarin onze Hollandse roots terugkomen.
Het is geschikt voor iedereen, de hele wereld eet ketchup!’

Basement Chefs
Basement Chefs is de naam van het culinaire team van de RAI. De
naam is ooit zelf verzonnen om collega’s te enthousiasmeren over wat er
allemaal in en rond de keuken gebeurt. De Basement Chefs opereren
vanuit het centrum van ondergrondse tunnels en kelders, waar zich de
keukens van de RAI bevinden. Van galadiner tot congres of beurs – de
catering van de RAI heeft de mogelijkheden, logistieke slagkracht én de
flexibiliteit om van ieder evenement een culinair succes te maken.
Tijdens grote evenementen zijn er zeker een paar honderd koks in de
keukens actief.

Geen geheim recept
De
Basement Chefs zijn dit initiatief samen aangegaan om met de verse
producten, die anders verloren zouden gaan, mooie recepten te
ontwikkelen. De Ketchup, Basil Olive Oil en Red Apple Vinegar hebben een
eigentijdse vormgeving en de recepten zijn geen geheim. De producten
zijn vanaf nu te proeven in de horeca van RAI Amsterdam en tijdens
evenementdagen te koop in het Grand Café van RAI Amsterdam.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!