Back Back Nieuws

Publieksevenementen niet veilig genoeg

17 juli 2012
Veiligheid en gezondheid van het publiek zijn bij grote evenementen te vaak ondergeschikt aan het economisch belang of promotie van een gemeente. Tot deze conclusie komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie in een onderzoek.

 

Risico voor bezoeker wordt groter

Ruim één op de vier gemeenten heeft geen enkel beleid voor het verlenen van vergunningen voor publieksevenementen. ‘Publieksevenementen worden steeds complexer en massaler’, concluderen de inspecties die benadrukken dat hiermee ook de risico’s voor de bezoekers groter worden.

 

Evenementenkalenders puilen uit

De evenementenkalenders puilen in de zomer uit van de festivals, optochten en muziekfeesten. Alleen al deze week zijn er in Nederland drie grote evenementen: de Vierdaagse van Nijmegen, het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde en de Tilburgse kermis.

 

Meer samenwerken met hulpverleners

Organiserende gemeenten moeten volgens beide inspecties veel meer samenwerken met hulpverleners zoals politie en brandweer. Dit gebeurt onvoldoende, voor een deel omdat er geen duidelijke wettelijke normen zijn opgesteld. Tevens willen gemeenten soms alleen vastleggen welke evenementen ze kunnen binnenhalen, zonder na te denken over eventuele veiligheidsrisico’s.

 

Bron: de Stentor

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!