Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra in Het ConcertgebouwPrinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra in Het Concertgebouw
Back Back Nieuws

Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra in Het Concertgebouw

07 juli 2022

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdag 26 augustus aanwezig bij het concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw. Het is het 30ste concert van het orkest met leden uit de hele Europese Unie in Het Concertgebouw. Het 111-koppige orkest brengt onder leiding van dirigent Gianandrea Noseda een programma met onder andere Stravinsky’s Le sacre du printemps.

Gianandrea Noseda dirigeert ook de Nederlandse première van Nexus van de Britse componist Hannah Kendall (1984). Pianist Francesco Piemontesi soleert in Rachmaninoffs geliefde Rapsodie op een thema van Paganini. Na de pauze brengt het 111-koppige Europees Jeugdorkest Stravinsky’s spectaculaire Le sacre du printemps ten gehore.

EUYO

Het European Union Youth Orchestra (EUYO) is het jeugdorkest van de Europese Unie, is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het orkest is sterk verankerd in de Europese Unie met onder anderen Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, als beschermvrouwe en -heer. Prinses Beatrix is ook beschermvrouwe van het orkest.

Jonge musici

Het EUYO biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in orkesten en samenwerking met beroemde dirigenten en solisten. Het Concertgebouw en het EUYO zijn sinds de oprichting van het orkest nauw met elkaar verbonden. Zo vond in 1978 het allereerste concert van het EUYO plaats in Het Concertgebouw onder leiding van Claudio Abbado.

Europa verbinden

Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is lid van de adviesraad van het orkest: ‘Het European Union Youth Orchestra is een écht Europees cultureel instituut, onmisbaar voor jonge musici én van grote muzikale én symbolische waarde in deze tijden. Het laat zien wat ons als Europa verbindt.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!