Podia in cultuurprovincie Noord-Brabant slaan handen ineenPodia in cultuurprovincie Noord-Brabant slaan handen ineen
Back Back Nieuws

Podia in cultuurprovincie Noord-Brabant slaan handen ineen

08 juli 2020

Grootschalig live entertainment weer mogelijk in MAINSTAGE ‘s-Hertogenbosch

MAINSTAGE (Libéma), Theater aan de Parade en diverse andere zuidelijke podia hebben het initiatief genomen voor een theater waarbij maximaal 1.000 mensen kunnen zitten en men 1,5 meter afstand kan houden. Samen vormen deze verschillende theaters Cultuurstad Theaters en bieden zij met een goed doordacht plan weer hoop voor live entertainment waarbij alle veiligheidsnormen in acht worden genomen. Als eerste en enige in Nederland kan Cultuurstad Theaters weer grootschalig entertainment, in MAINSTAGE ’s-Hertogenbosch, organiseren in de 1,5 meter opstelling.

Na het bezoek van minister Van Engelshoven op 30 mei jl. heeft zij aangegeven dat het van belang is om te blijven benadrukken wat er wél kan. Daaropvolgend zijn de theaterdirecteuren in Noord-Brabant bij elkaar gekomen en hebben Cultuurstad Theaters opgericht. Een initiatief dat breed wordt gedragen door diverse podia in het Zuiden van Nederland. ‘We kunnen op een verantwoorde, veilige manier een breed scala aan culturele ervaringen aanbieden,’ laat Jeroen Dona van Libéma/MAINSTAGE weten. ‘Met Cultuurstad Theaters hebben we in MAINSTAGE zowel een grote als kleine zaal gecreëerd. Door dit initiatief kunnen veel mensen in het najaar aan het werk blijven en is het mogelijk om in een theatersetting maximaal duizend mensen te ontvangen die op veilige afstand van elkaar zitten. Dat kan nergens anders in Nederland. We zijn er trots op dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.’ De initiatiefnemers zetten hiermee een voorbeeld voor andere podia in Nederland en laten zien dat grootschalig entertainment weer mogelijk is.

De burgemeester van ’s-Hertogenbosch heeft inmiddels een brief aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geschreven met het concrete verzoek aan het kabinet om het plafond van 100 mensen voor samenkomsten los te laten. ‘Het veiligheidscriterium moet centraal staan en niet het bezoekerscriterium. Wie in MAINSTAGE rondwandelt, krijgt hoop dat live entertainment op deze manier weer mogelijk is. De minister riep ons op om niet stil te blijven zitten. Die handschoen hebben wij opgepakt. We hopen op steun uit Den Haag door het 100 plafond los te laten of ons als nationale testlocatie aan te wijzen,’ aldus Alex Kühne (Theater aan de Parade).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!