Podcast LIVELIVELIVE #4: Evenementenbranche na 1 jaar Covid?Podcast LIVELIVELIVE #4: Evenementenbranche na 1 jaar Covid?
Back Back Nieuws

Podcast LIVELIVELIVE #4: Evenementenbranche na 1 jaar Covid?

08 februari 2021

Afgelopen week werd aflevering 4 van LIVELIVELIVE, dé podcast voor de evenementenbranche opgenomen. Als gasten schoven Pieter Bas Boertje (IDEA, D&B Eventmarketing) en Vincent de Ridder (Dutch Venue Association, de Kromhouthal) aan. Vanuit hun dubbelrollen hebben ze een mooie ruime blik over onze branche, waardoor ze dé personen zijn om op dit moment – na bijna 1 jaar Covid – aan de tand te voelen over de stand van zaken. Wat kwam er langs in dit gesprek? Het Netflixmodel toegepast op eventcontent, wennen aan weer handen mogen schudden, hoe ondernemen in crisistijd veel leuker bleek en hoe de branche z'n hoofd boven water houdt door ongekende creativiteit. 

Flash forward naar 31-12-2021: met welk gevoel denken ze dan het glas te heffen? Allebei denken ze terug te kijken op een jaar met tóch wel een aantal evenementen. Misschien niet direct, maar hoogstwaarschijnlijk wel vanaf de periode na de zomer. ‘Ik denk dat we in het najaar – wat mij betreft – helemaal losgaan. Dat is wat ik nu hoor en voel in de markt’, zegt Pieter Bas. Ook Vincent verwacht drukte. Hij verwacht dan ook moe het glas te kunnen heffen, ‘na een druk vierde kwartaal. Ik verwacht dat we de komende maanden vooral alles online zullen gaan doen, vanaf april wat versoepelingen, kleine stapjes.’ Beiden verwachten dat het eerst de publieksevenementen zijn die succesvol zijn. Bedrijven hebben toch iets meer tijd nodig om weer evenementen te gaan organiseren.

Groot verschil eventbureau of locatie

Hoe staan we er nu voor als branche? Pieter Bas heeft daar een duidelijk antwoord op: ‘Er is best een groot verschil tussen eventbureaus of locaties. Omdat de kostenstructuur verschillend is. Bureaus hebben vooral veel personeel, de NOW is daarvoor een geweldige regeling, terwijl bij locaties veel meer vaste lasten zijn. Daar is het ingewikkelder, hoe innoveer je met locaties of als cateraar? Het hangt dus echt van het type eventbedrijf af hoe je ervoor staat.’ Boven alles vinden ze het ontzettend mooi om te zien hoe creatief iedereen is. Met bijzonder initiatieven, digitale studio’s.

Ondernemen in crisistijd leuker dan normaal

Hoe is het ze zelf vergaan de afgelopen maanden? Welke mooie dingen hebben ze uit het afgelopen jaar gehaald? Pieter Bas: ‘Ik ben erachter gekomen dat ik ondernemen in crisistijd leuker vind dan ondernemen in normale tijden.’ Vincent geeft aan de kleine dingen weer meer te zijn gaan waarderen. De mensen om je heen, zowel privé als je collega’s. Al met al heeft dit ellendige jaar beiden ook heel veel moois gebracht.’

Eventbedrijven kunstmatig in leven gehouden

Op de stelling of sommige eventbedrijven kunstmatig in leven worden gehouden antwoorden ze allebei ja, maar óók denken ze dat we over 5 jaar terugkijken naar 2021 als het jaar waarin de evenementenbranche een positieve draai heeft gemaakt. Alle digitale studio’s die nu als paddenstoelen uit de grond schieten zijn dan weer niet levensvatbaar, daar zijn ze allebei van overtuigd. Vincent: ‘De ene studio is de andere studio niet. Het gaat wat mij betreft niet alleen over de studio of alle technische faciliteiten. Het gaat er ook om dat er mensen achter zitten die ervaring hebben met het maken met van onlineproducties en digitale evenementen. Mensen die weten wat belangrijk is zodat je opdrachtgevers daarin goed kunt adviseren. Een online event is zo anders dan een live event, content is zo belangrijk, daar moet je echt goed over nadenken.’

Online event net zo impactvol als live?

Moeten we hier eerlijker over zijn met z’n allen? Maken online evenementen net zoveel impact als live evenementen? Of blijft het the next best thing? Volgens Pieter Bas dat laatste: ‘Online events, het is natuurlijk een goed alternatief omdat we niet anders kunnen en het is een toegevoegde waarde straks voor mensen die straks niet een hele dag naar een evenement willen. Maar van je nek naar beneden, daar zit het grootste deel van je communicatie. Dat missen we nu.’ Toch is het ook vanuit een studio mogelijk om kippenvel te veroorzaken, daar is Vincent van overtuigd. Dat bijzondere gevoel kan in kleine dingen zitten, vaak in dezelfde dingen die live ook werken. Er zijn wat dat betreft het afgelopen jaar ontzettend veel mooie dingen gemaakt. Er is zoveel gemaakt om te verbinden. ‘Dat is het mooie aan ons vak’, zegt Pieter Bas. ‘We zijn het meest veerkrachtige vak dat er is. We zijn gewend aan crisissen, de kracht van ons vak is dat we elke keer weer die creatieve dingen opzoeken. Echt knap hoe wij dingen doen!’

Benieuwd naar alle vragen en het hele gesprek? Podcast aflevering 4 van LIVELIVELIVE met Pieter Bas Boertje en Vincent de Ridder luister je hier. Net als de voorgaande drie afleveringen!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!