Back Back Interview

Pieter Bas Boertje: ‘Neem je buikgevoel serieus en onderneem’

30 november 2011

Benieuwd naar de human interest-verhalen van branchegenoten? Zoals: waar halen zij inspiratie vandaan, wat was hun grootste blunder en welke gouden tip willen ze delen? De rubriek Event Personality geeft een kijkje in het leven van vakgenoten. Maak deze week kennis met Event Personality Pieter Bas Boertje van Dechesne & Boertje Eventmarketing.

Pieter Bas: ‘Ga uit van je eigen kracht, alleen dan kun je groeien’

– Wie is Pieter Bas Boertje?
Pieter Bas (47) omschrijft zichzelf als loyaal en energiek, een optimist en een gevoelsmens. Hij is sinds 1993 gelukkig getrouwd met zijn vrouw Nancy, die hij ontmoette tijdens het Koninginnedagfeest op de Prinsengracht. Samen hebben zij drie prachtige kinderen: Julia (16), Eva (14) en Sam (10). Pieter Bas is al meer dan 23 jaar mede-eigenaar van Dechesne & Boertje Eventmarketing.

– Kort bedrijfsprofiel:
Dechesne & Boertje is een eventmarketing bureau uit Muiden met een prachtig vak: het raken en laten stralen van mensen. Wij ontwikkelen en organiseren onderscheidende bedrijfsevenementen met inhoud, interactie en energie. Met als doel het verbinden van organisaties met hun medewerkers en relaties. Dat doen wij met een bevlogen 17-koppig team.

– Mijn motto:
Ga uit van je eigen kracht, alleen dan kun je groeien. Je kunt alleen jezelf veranderen en je bent als enige verantwoordelijk voor je eigen daden.

– Het mooiste evenement dat ik georganiseerd heb:
Dat zijn er zoveel geweest. Maar een evenement dat ik graag wil noemen is een internationaal congres voor 600 ondernemers die allen lid zijn van de Entrepreneur Organization. In september kwamen ondernemers uit de hele wereld naar Amsterdam om te praten over hoe zij als ondernemer kunnen bijdragen aan de veranderende wereld. Met als thema 'Change the World' werden de ondernemers geïnspireerd door tientallen internationale topsprekers waaronder Kofi Annan, Nobelprijswinnaar Dr. Muhammad Yunus en Julian Assange van Wikileaks.
's Avonds organiseerden we grote evenementen in de Westergasfabriek, de Oude Kerk, Hotel Krasnapolsky én diners bij 25 ondernemers thuis. Het evenement werd beoordeeld met 'best university ever', 'you raised the bar at every level' en 'you set a new standard'. Het event werd afgesloten met een gezamenlijke ondertekening door alle ondernemers van The Amsterdam Entrepreneurs' Manifesto for Change.

– Ben ik geworden wat ik had willen zijn?
Ik organiseerde op mijn zestiende mijn eerste feest op mijn middelbare school (een discofeest voor 800 leerlingen met Ad Visser’s AVRO’s Toppop Discoshow). Die avond heb ik besloten om de rest van mijn leven in het evenementenvak te gaan. Ondanks dat mijn vader mij nog via een studie Bedrijfskunde aan een ‘serieuze’ baan probeerde te krijgen, heb ik mijn hart gevolgd en organiseer ik al 31 jaar evenementen, zowel zakelijk als in mijn privéleven.

– Waar ik mijn inspiratie vandaan haal?
Uit het dagelijkse leven, cultuur en door te lezen en te reizen. Maar de meeste inspiratie en energie haal ik uit bijzondere gesprekken met vrienden, collega’s, mijn compagnon Lennart Peeperkorn, klanten, leveranciers en medeondernemers.

– Mijn droom:
De opening organiseren van de Olympische Spelen in Amsterdam in 2028.

– Ik bewonder uit de evenementenbranche:
Joop van den Ende; ontzettend knap hoe hij als echte ondernemer een internationaal en toonaangevend bedrijf in de entertainmentindustrie heeft neergezet.

– Mijn gouden tip die ik altijd toepas in mijn vak/tijdens evenementen:
Neem je buikgevoel serieus! Je buik ‘denkt’ veel sneller én beter dan je hoofd.

– Deze (publieks)evenementen staan steevast in mijn agenda:
Vesting aan Tafel (een evenement dat mijn vrouw en ik jaarlijks organiseren in het leukste stadje van Nederland: Naarden-Vesting) en talloze concerten, voorstellingen, netwerkborrels en congressen.

– Mijn grootste hobby:
Hardlopen (ongeveer drie keer per week, in de Gooische bossen en in alle vakantielanden, met als hoogtepunt de halve marathon van Egmond), muziek (in alle soorten), koken (het liefst voor grote groepen), wandelen (jaarlijks met zes vrienden in de bergen), lezen (van roddel tot literair) en reizen.

– Favoriete boek, tijdschrift en tv-programma:
Boek: het afgelopen jaar was ik onder de indruk van Vrijheid van Jonathan Franzen en van Wat is de Wat van Dave Eggers. Tijdschrift: alles wat los en vast zit, met dagelijks Het Parool. TV-programma: Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Zomergasten (als er leuke gasten zijn).

– Favoriete vakantieland en –stad:
De Verenigde Staten (met als hoogtepunt Californië) en New York.

– Van deze muziek ga ik helemaal los:
Van alle muziek die raakt: alles van Frank Sinatra (heb ik 80 CD’s van), Ramses Shaffy, Puccini, Pat Metheny, Rachmaninov, Jeff Buckley, Toots Thielemans, Djavan.

– De grootste blunder:
Als perfectionist die moeilijk los kan laten lukt het mij niet om groots te blunderen. Maar natuurlijk heb ik ook wel eens mails aan de verkeerde mensen gestuurd… En ik heb in een moslimland vlak voor een belangrijke presentatie gevraagd of de gastheer de muziek uit wilde zetten. Een grote fout…. “This is not music, this is the holy Koran” was het antwoord.

– Hoe ‘social media’ ben ik?
Op LinkedIn doe ik goed mee (momenteel meer dan 1.200 contacten), en verder doe ik een beetje aan Twitteren en Facebooken.

– Over 5 jaar… :
Dan sta ik in de kroeg met mijn dochters.

– Wat niemand van mij weet/verwacht:
Ik doe elke zaterdagmiddag een dutje, ik kan heel erg goed strijken en op vrijdagavond is mijn favoriete drankje BeCoLi (Berenburg Cola-Light)…

– Wat ik nog graag kwijt wil aan de branche:
Onderneem! En volg je hart.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!