PHIL Haarlem viert de toekomst PHIL Haarlem viert de toekomst
Back Back Locaties

PHIL Haarlem viert de toekomst

31 juli 2023

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het eerste concert plaatsvond in de Grote Zaal van de PHIL. Sindsdien is het podium gevuld met muziek. Deze verborgen parel in de historische binnenstad van Haarlem vormt al meer dan een eeuw het decor voor culturele en zakelijke evenementen. De PHIL wil deze mooie, lange traditie graag voortzetten en gaat het jubileumjaar 2023 groots vieren. Bij PHIL vonden ze het dan ook meer dan logisch om de eerste bijeenkomst van Netwerken met LOL, een fonkelnieuw netwerkconcept voor de evenementenbranche, onderdeel te maken van de feestelijkheden in september.

Netwerken gaat zoveel makkelijker, als je samen lol hebt

Het initiatief van Linda Kerkhoven om het netwerken over een heel andere boeg te gooien sluit goed aan op de specifieke vraag die Sales Manager Meggy Willemse zichzelf stelde: Hoe laat ik de evenementenbranche (opnieuw) kennismaken met de PHIL, zonder dat het een eentonige en formele avond wordt. Zo een waarbij de gasten weliswaar de evenementenlocatie leren kennen, maar er verder voor zichzelf weinig uithalen. Want hoeveel interessante mensen ontmoet je bij zo’n event nou echt? ‘Toen ik Linda eind vorig jaar hierover sprak, heeft ze mij laten inzien dat netwerken zoveel makkelijker gaat, als je samen lol hebt.’

Traditioneel netwerkpatroon rigoureus doorbreken

Het concept – Linda Op Locatie, kortweg LOL – beoogt het traditionele patroon bij netwerkbijeenkomsten rigoureus te doorbreken. ‘Meestal eindig je toch weer aan dat ene tafeltje met dezelfde mensen’, stelt Linda. Dat moet anders. Kerkhoven daagt haar gasten bij binnenkomst al uit keuzes te maken op basis van de gastenlijst; Linda op Locatie zorgt er met haar partners PHIL Haarlem en Haarlem Convention Bureau vervolgens voor dat er ook daadwerkelijk contact wordt gemaakt. Motto: ‘Kom alleen, maak samen herinneringen’.  

Muziek als rode draad

Het even uitgebreide als verrassende dagprogramma van ‘Netwerken met LOL’ biedt een variëteit aan uitdagende en onderhoudende opties vol interactie. Rode draad is muziek, wat perfect aansluit bij de positionering die PHIL Haarlem eerder dit jaar koos: die van een eigentijds muziekhuis. Waar uiteenlopende stijlen zich optimaal naast elkaar presenteren: klassiek, modern en pop. ‘De Grote Zaal transformeert met 1200 zit- en 1600 staplaatsen net zo gemakkelijk tot een sfeervolle poptempel als  een prachtige ruimte voor een sit-down diner’, zegt Meggy Willemse van de PHIL. ‘Terwijl we onze gasten in de Kleine Zaal, dankzij de intieme opstelling, de beleving bieden, dat ze op elk van de 408 stoelen op de eerste rij naar hun favoriete artiest of een boeiende spreker kijken.’

Een architectonische fusie tussen oud en nieuw

Geen heden zonder verleden. Bij PHIL liggen haar roots bij Herensociëteit de Vereeniging, opgericht door Haarlemse ondernemers. In wat de Blauwe Zaal is gaan heten – naar verluidt ontleend aan de sigarenwalm die er permanent hing – zochten ze elkaar op. Via aanvullende vastgoedaankopen voorzag de sociëteit nadien in uitbreiding met faciliteiten en ruimte voor concerten en andere evenementen. Uit latere verbouwingen en uitbreidingen ontstond de PHIL, zoals die er anno 2023 bij staat. Een unieke architectonische fusie tussen oud en nieuw in een strak spel van glas en staal in het hart van de historische Haarlemse binnenstad.

Nieuwe koers, nieuwe naam en een nieuwe inrichting

Anderhalve eeuw van bijzondere verhalen, verbonden aan de tastbare herinneringen die kleven aan de zichtbare restanten van rijk cultureel leven. De PHIL respecteert haar verleden, maar richt haar blik nadrukkelijk op de toekomst. Op de ingrijpende re-branding van Philharmonie naar PHIL eerder dit jaar volgen deze zomer een herinrichting van de Grote Foyer en de transformatie van de Blauwe Zaal naar PHIL Café. Een must see voor elke eventplanner.

 

Tekst: Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!