Parkeren bij evenement: zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp'ers?Parkeren bij evenement: zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp'ers?
Back Back Nieuws

Parkeren bij evenement: zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp'ers?

01 juni 2022

Ga jij naar een zakelijk evenement? Een groot deel van de zakelijke kosten die jij maakt voor jouw onderneming, zijn (deels) fiscaal aftrekbaar als zzp'er. Dat geldt onder andere voor cursussen die je volgt en evenementen die je bijwoont om jezelf te ontwikkelen of je netwerk te vergroten. Maar hoe zit het met de parkeerkosten?

Auto van de zaak

In de meeste gevallen zijn de bedrijfskosten die je als zzp'er of freelancer maakt aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Parkeerkosten liggen net wat ingewikkelder. Deze kosten zijn enkel aftrekbaar als de auto op naam van je zaak staat. Je mag alle autokosten aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting wanneer je jouw auto op naam van je bedrijf hebt staan. Je gebruikt hiervoor de gemaakte kosten exclusief btw en vult het bedrag in onder het kopje overige bedrijfskosten in je aangifte inkomstenbelasting. Bij een zakelijke auto die je ook privé gebruikt, mag je ook de parkeerkosten aftrekken. Let er wel op dat je bijtelling moet berekenen bij meer dan 500 privékilometers per jaar.

Privéauto

Als je jouw eigen auto gebruikt voor zakelijke ritten mag je €0,19 per zakelijke kilometer aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. In dit bedrag zitten alle autokosten verwerkt, niet alleen die voor parkeren maar ook voor brandstof, reparaties en verzekeringen. Tegenwoordig red je het al lang niet meer met dit bedrag, dus goedkoop je auto verzekeren is een must. De btw op zakelijke parkeerkosten mag je wel altijd terugvragen in de btw-aangifte. Dit is alleen mogelijk als je parkeert op een commercieel parkeerterrein of in een parkeergarage. Om zakelijke kilometers af te kunnen trekken van de inkomstenbelasting, moet je een rittenregistratie bijhouden. Per rit noteer je de datum, het adres van vertrek en aankomst en het aantal gereden kilometers.

Voordelen van een mobiliteitskaart

Veel zpp'ers maken gebruik van een mobiliteitskaart. Met deze kaart zijn je reiskosten in een oogopslag inzichtelijk. Met de kaart tank je niet alleen bij alle Nederlandse tankstations, maar ook pak je gemakkelijk het openbaar vervoer, van de trein tot bus of taxi. Alle reiskosten staan op één factuur. Zelfs de kosten die jij maakt voor de wasstraat zijn door deze oplossing gemakkelijk terug te vinden. Je hebt dus geen gedoe met talloze bonnetjes. Door maandelijks achteraf voor alle gemaakte kosten te betalen, profiteer jij van een maximale btw-teruggave. Ook als jij de boekhouding aan een boekhouder uitbesteedt, zal deze hier blij met zijn.

 

Een andere manier om alleen jouw parkeerkosten goed bij te houden, is door te parkeren via een app op jouw smartphone. Je betaalt alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd en hiervan ontvang je maandelijks een gespecificeerde factuur met btw. Sommige van de aanbieders zorgen er zelfs voor dat jij direct ziet waar nog vrije parkeerplekken zijn

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!