Back Back Nieuws

Oudste ter wereld: KLM viert 90ste verjaardag

08 oktober 2009
KLM vierde gisteren haar 90ste verjaardag. Op 7 oktober 1919 werd de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën' (KLM) opgericht. KLM is de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld.
De viering op 7 oktober vormde het slotstuk van een jaar in het teken van ‘KLM 90’. Air France, de luchtvaartmaatschappij waarmee KLM sinds 5 jaar is gefuseerd, vierde gisteren vandaag haar 76ste verjaardag.

Symposium
President-directeur Peter Hartman sprak tijdens een symposium van het National Aerospace Laboratory (NLR) over de toekomst van de luchtvaart. Voor de nabije toekomst zitten de echte veranderingen vooral in de ontwikkeling en toepassing van duurzame brandstoffen. "Daar zijn we nu al volop mee bezig en we hopen daar, als de economische crisis ten einde is, nog voortvarender mee aan de slag te kunnen."

Activiteiten
Het symposium, waar ook minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat sprak, maakte onderdeel uit van een dag vol activiteiten die in het teken stonden van de verjaardag. ’s Ochtends vroeg ontving Hartman uit handen van President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol een levensgrote zingende verjaardagskaart, mèt een echte band erin.

Monument Albert Plesman
De oudste en jongste KLM’ers legden in Den Haag bloemen bij het monument van Albert Plesman, de eerste President-directeur van KLM. Tussen de middagwas er een lunch voor 90 genodigden in de Dutch Dakota Hangar. De feestelijkheden zijn in aanwezigheid van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven afgesloten in museum Van der Togt in Amstelveen.

Bescheiden
KLM heeft haar 90ste verjaardag op een bescheiden manier gevierd. De start was op 1 januari dit jaar met een feestelijke vlucht, de ‘Celebration Flight’. Op deze vlucht waren onder meer 90 zieke kinderen van de Stichting de Hoogvliegers. Een ander gedenkwaardig evenement was de doop van de KLM Tulp door President-directeur Peter Hartman en voormalig topmodel Frederique van der Wal. In juli werden negentig ouderen die nog nooit gevlogen hadden, door KLM getrakteerd op een luchtdoop.

Vrachtwagen
Dit najaar reist KLM door Europa met een hiervoor speciaal ingerichte vrachtwagen. Met deze ‘Tour of Inspiration’ presenteert KLM in dertig Europese steden haar complete aanbod van producten en diensten. De toer startte op 18 september op in Billund (Denemarken) en eindigt op 7 november in München (Duitsland).

Blue for Kenya
KLM steunt tijdens haar jubileumjaar ook het goede doel: Cycling Blue for Kenya. Dit is een project in samenwerking met de stichting Cycling out of Poverty waarbij de fiets centraal staat. De komende drie maanden is Cycling Blue een Aircares project. Het project omvat opleidingen tot fietsenmaker, het opzetten van fietswerkplaatsen in Kenia en het financieren van fietsen voor Keniaanse kinderen die meer dan tien kilometer van school wonen.

Familieleden
Voor het personeel en hun vrienden en familieleden hield KLM tijdens het afgelopen weekend Open Huis. Bijna 40.000 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om KLM-onderdelen te bezoeken waar ze in hun werk niet mee in aanraking komen.

 

Bron: TourPRess Holland

Foto: Boeing.com


Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!