Back Back Nieuws

Operatie in 3D tijdens European Vascular Course in MECC Maastricht

10 maart 2015
Tijdens de European Vascular Course in het Maastrichtse congrescentrum MECC werden gisteren bijzondere, medische 3D-opnamen vertoond van diverse vaatchirurgische ingrepen. De driedimensionale beelden van onder andere een aorta-vervanging en een aderreconstructie vormen het hoogtepunt van de driedaagse conferentie. Ongeveer 1.800 internationale vaatchirurgen bezoeken het congres dat wordt georganiseerd door prof. Michael Jacobs, directeur van het Hart & Vaat Centrum van het Maastricht UMC+.

De European Vascular Course (EVC) is een jaarlijks terugkerend congres waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vaatchirurgie worden gepresenteerd. Deelnemende chirurgen van over de hele wereld komen voor het evenement naar Maastricht voor training en educatie. Initiatiefnemer Jacobs is een internationaal gerenommeerde vaatchirurg en organiseert het evenement voor de 19e keer, met dit jaar een bijzonder programmaonderdeel.

Inspireren en leren
Om de bezoekers een indruk te geven van diverse complexe, vaatchirurgische ingrepen is speciaal voor de gelegenheid een 3D-film geproduceerd. De beelden zijn onder andere opgenomen tijdens een zogenoemde aorta-reconstructie. Deze operatie wordt als één van de meest complexe chirurgische ingrepen beschouwd, waarbij de grote lichaamsslagader wordt vervangen door een kunststof exemplaar. Jacobs, die zelf de ingreep uitvoerde, wil op deze manier zijn collega’s op inzichtelijke wijze de bijzonderheden van een dergelijke operatie tonen. 'Uiteindelijk is het doel om ook de jongere generatie vaatchirurgen te inspireren om zich te bekwamen in complexe technieken', zegt Jacobs. 'Deze 3D-film is daarvoor een uitstekend middel en draagt tevens bij aan de leerdoelen waarvoor men naar de EVC komt.'

Unicum 
In totaal konden duizend bezoekers de 3D-sessie bijwonen in het MECC. Een unicum voor het Maastrichtse congrescentrum. 'Dit is de eerste keer dat we voor zoveel mensen een 3D-film vertonen', zegt Charles Beckers, Business Development Manager Medical Associations van MECC Maastricht. 'Een bijzondere ervaring, waar we graag in faciliteren. Overigens is het ontvangen van bijna tweeduizend vaatchirurgen van over de hele wereld eveneens een bijzonder eer. Een conferentie van dergelijke omvang geeft ook de stad Maastricht een impuls. Hotels, restaurants en vervoermaatschappijen varen er allemaal wel bij.'

De European Vascular Course wordt van 8 t/m 10 maart gehouden in het congrescentrum van MECC Maastricht. Meer informatie is te vinden via: vascular-course.com/european-vascular-course.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!