Openluchtmuseum viert 100-jarig bestaanOpenluchtmuseum viert 100-jarig bestaan
Back Back Nieuws

Openluchtmuseum viert 100-jarig bestaan

05 juli 2018

Vrijdag 13 juli is het feest bij het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum is dan officieel 100 jaar open voor het grote publiek. Het museum is al in 1912 opgericht door een aantal particulieren maar zes jaar later opende het zijn poorten aan de Schelmseweg. En dat wordt nu uitgebreid gevierd op vrijdag 13 juli 2018.

Ontwikkeling museum

Aan het einde van de 19e eeuw veranderde Nederland in een razend tempo. De industriële revolutie bracht vooruitgang en welvaart, tegelijk dreigden traditionele bouwwerken met daarin uitgeoefende ambachten verloren te gaan. Uit bezorgdheid over deze ontwikkelingen werd in 1912 door een aantal particulieren naar Scandinavisch voorbeeld de Vereeniging ‘Het Nederlandsch Openluchtmuseum’ opgericht. De stichters pachtten circa 31 hectare van het voormalige landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem. Enkele elders afgebroken gebouwen werden in Arnhem weer opgebouwd. Het Nederlands Openluchtmuseum opende op 13 juli 1918 zijn poorten aan de Schelmseweg. Een jaar later is het museum het toneel van het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, een groot vredesfeest om de afloop van de Eerste Wereldoorlog te vieren. Volgens de overlevering kwamen er in drie dagen ‘minstens 400.000’ bezoekers op af.

Feestelijk programma

Het Nederlands Openluchtmuseum zet vrijdag 13 juli de bezoekers extra in het zonnetje. Zij worden getrakteerd op een feestelijk programma. Omringd door historische figuren kunnen bezoekers zich tegoed doen aan heerlijke proeverijen op het entreeplein. Het muzikale gezelschap Camerata Trajectina zal op verschillende tijden de versies uit de afgelopen eeuw van het Wilhelmus ten gehore brengen. Bezoekers kunnen kiezen om een ‘Eeuw’ rondleiding te volgen: een kijkje achter de schermen en wie jarig is trakteert, dus bezoekers gaan niet met lege handen naar huis. Bekijk het volledige feestprogramma op openluchtmuseum.nl/100jaar. Ook na 13 juli blijft het een feest om naar het museum te komen. Ook die informatie is te vinden op de website.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!