Back Back Nieuws

Opening zonnedak Arendshoeve volgende stap naar meer circulaire economie

23 maart 2015
Wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer heeft vrijdag 20 maart het zonnedak van de Arendshoeve officieel geopend. Hiermee wordt ca. 45.000 kWh stroom per jaar opgewekt en wordt een besparing van 30.000 kg CO² gerealiseerd. ‘Ongeveer 30 - 35% van de behoefte aan elektriciteit hopen we hiermee zelf op te wekken’, legt Jacob van Zijverden uit.

Duurzaamheid 
Van Zijverden: ‘Onze klanten willen steeds vaker een vergadering, congres of feest houden in een locatie die serieus met het milieu en met grondstoffen omgaat. Wij willen graag de meest duurzame en groene evenementenlocatie van Nederland zijn.’ Er zijn meer vormen van sociale duurzaamheid waaraan de Arendshoeve veel waarde hecht. Zo worden regelmatig medewerkers van de Stichting Ons Tweede Thuis gevraagd om in de Showkas mee te werken.

Broedplaats van duurzame initiatieven 
Het zonnedak van de Arendshoeve staat niet op zich maar is onderdeel van een concrete invulling naar een meer circulaire en duurzame samenleving. Zo neemt de Arendshoeve al bijna 5 jaar biovergistingswarmte af van afvalverwerkingsbedrijf de Meerlanden. Uit groenafval haalt de Meerlanden ca 2 miljoen m³ biogas. De afvalwarmte die hierbij vrijkomt wordt door de Arendshoeve hergebruikt voor de verwarming van de kassen en de evenementen locatie. Dit bespaart circa 500.000 m³ fossiel aardgas en zorgt voor 900.000 kg minder C0² uitstoot. Van Zijverden prijst zich gelukkig met het ondernemingsklimaat in de Haarlemmermeer, maar ook in de Provincie Noord Holland. Op gebied van duurzaamheid en sociale cohesie worden allerlei initiatieven tot stand gebracht en gestimuleerd in de Haarlemmermeer.

Dromen 
Voordat wethouder Nederstigt de openingshandeling verrichtte maakte van Zijverden de aanwezigen deelgenoot van zijn dromen: ‘Wat zou het toch mooi zijn als er weer lokale coöperaties komen die regionaal verdiend geld herinvesteren in de lokale gemeenschap. 
Lokale krediet coöperaties, broodfondsen, coöperatieve ziektekosten verzekering en noem maar op, met bestuurders die verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen. 
Met de opening van het zonnedak en de intensiever wordende samenwerking met buren en bedrijven uit de omgeving hopen wij hierin de volgende stap te kunnen zetten in de gemeente Haarlemmermeer.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!