Opening Night 2022: een magisch samenzijnOpening Night 2022: een magisch samenzijn
Back Back Nieuws

Opening Night 2022: een magisch samenzijn

27 september 2022

Sinds 2021 viert het Concertgebouworkest de start van het muzikale seizoen niet meer in het Concertgebouw, zoals jarenlang de traditie was. De ambitie groeide om meer naar de mensen toe te komen, al helemaal toen corona voor nog meer afstand had gezorgd. En dus besloten ze om buiten te gaan spelen met een openluchtconcert; gratis en voor iedereen toegankelijk. In XSAGA vonden ze de perfecte club om ze daarbij te helpen; dit jaar met alweer de tweede editie. En wát voor een.

In 2021 vond deze zogeheten ‘Opening Night’ plaats op de Dam. Corona was nog dusdanig onder ons dat hekken en toegangscontrole nodig waren om deze avond überhaupt voor elkaar te krijgen. 

Het werd ondanks dat een daverend succes, met een gevuld plein vol muzikaal genot en vele liefhebbers die het vanuit huis op de televisie en radio (met dank aan AVROTROS) live konden volgen. Een mooie uitdaging dus om dit succes voort te zetten, als jaarlijkse traditie.

De groene zijde opzoeken

Het plan is om de stad in al zijn facetten te bezoeken, dus jaarlijks op een andere locatie. Met een start in het stadshart van Amsterdam (de Dam) werd dit jaar besloten om de groene zijde op te zoeken in het Westerpark. Een geweldig natuurrijke omgeving, die ook vraagt om een andere vorm. Zonder hekken en placering was er veel meer vrijheid voor het publiek. XSAGA bedacht een picknicksetting, waar picknicktafels afgewisseld werden met zelf mee te brengen stoelen, kleedjes maar waar ook bij gestaan kon worden. Dit creëerde een ultiem parkgevoel en tegelijkertijd het gewenste comfort voor het publiek. Door hierbij een gedeelte van het enorme park af te zetten met prikkabel ontstond er een intieme sfeer.

Openluchtconcert

Met een openluchtconcert in Nederland hou je altijd het risico van grillige weersomstandigheden. In aanloop naar deze editie bleek dat de lange zomer precies op de dag van het concert zou gaan eindigen, met een regenachtige dag tot gevolg. Maar dit weerhield het publiek niet. Sterker nog, bijna 5000 gasten stroomden toe, met paraplu’s en poncho’s en picknicktafels vol lekkernijen.

De weergoden waren het concert uiteindelijk goed gezind, door de druppels keurig tot het begin en einde te beperken. En misschien was het juist wel de regen die voor de extra bijzondere ervaring zorgde, waarbij het publiek samen onder de paraplu’s dook terwijl de mooiste muziek door het park klonk. Het maakte de avond niet minder dan magisch, een bewijs dat toeval zelfs een tot in de puntjes verzorgde productie naar een nóg hoger niveau kan tillen. Dat is de kracht van live, wederom bevestigd!

 

Fotografie: Floris Heuer, Coen de Jong en Nathan Reinds

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!