Opbrengst Concert om niet te vergeten naar Alzheimercentrum AmsterdamOpbrengst Concert om niet te vergeten naar Alzheimercentrum Amsterdam
Back Back Nieuws

Opbrengst Concert om niet te vergeten naar Alzheimercentrum Amsterdam

31 juli 2018

Musici met de ziekte van Alzheimer kunnen ondanks hun ziekte vaak nog lang artistiek actief blijven. Ook weten we dat patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte baat hebben bij het luisteren naar muziek. Om aandacht te vestigen op deze bijzondere relatie tussen muziek en de ziekte van Alzheimer organiseert Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC op 11 september 2018 een concert samen met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rijksmuseum. Dit concert vindt plaats in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september. De opbrengst van dit concert gaat naar wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Daarom ook dit speciale concert ‘om niet te vergeten’ dat in het teken staat van de bijzondere relatie tussen muziek en de ziekte van Alzheimer.

Op het programma staan werken van Poulenc, Schubert en Mozart uitgevoerd door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast zal Louis van Dijk, die de ziekte van Alzheimer heeft, improviseren op een thema van Bach. Tenslotte spreekt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, over voorbeelden hoe de ziekte van Alzheimer de artistieke expressie van schilders op speciale wijze beïnvloedt.  

Musiceren met demente mensen heeft een gunstig effect op hun stemming. Peter Steinmann, hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, is initiator van 'Meer dan Muziek' waarmee hij interactief zingt en musiceert met dementiepatiënten: “We zingen oude liedjes en spelen of luisteren naar bekende klassieke melodieën. Er ontstaat een muzikale dialoog, die het wegvallen van de verbale dialoog lijkt te compenseren”. 

Kijk voor het programma, de musici en tickets op de website van het Concertgebouw.

URL: https://www.concertgebouw.nl/concerten/concert-om-niet-te-vergeten/11-09-2018

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!