Landgoed ZonheuvelLandgoed Zonheuvel
Back Back Locaties

Op Landgoed Zonheuvel staat alles in verbinding met de natuur

28 maart 2017

Midden in het land, verscholen in het groen van de Kaapse bossen, ligt Landgoed Zonheuvel. Een 'anders dan anders' locatie voor een zakelijk event, congres, training, workshop, brainstormsessie of outdoor bijeenkomst. Op een landgoed van 47 hectare natuur bevinden zich, op loopafstand van elkaar, vier locaties met elk een eigen bouwstijl en andere uitstraling: een historisch kasteel, een klassiek Koetshuis, enkele natuurlijk gelegen lodges en het moderne Paviljoen. De vier gebouwen bieden gezamenlijk 33 vergaderzalen, een hotel, twee restaurants én de grootste congresruimte in de omgeving, met 500 zitplaatsen.

De bakermat van Landgoed Zonheuvel is het Maarten Maartenshuis. Dit is het landgoed van de voormalige dichter en schrijver Maarten Maartens. In dit landgoed proef je de grandeur van de fin de siècle, met invloeden van het impressionisme en de Jugendstil, typische kenmerken van de laat negentiende eeuw. Een ideaal decor voor bijeenkomsten van Raden van Bestuur, maar ook voor allerlei andere gezelschappen.

Duurzaamheid zit verankerd in het DNA

Landgoed Zonheuvel bestaat sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw. Het bedrijf is geen onderdeel van een keten, maar is een zelfstandige organisatie. Dat betekent optimale ondernemersvrijheid. De filosofie van het bedrijf is verweven met respect voor natuur, mens en milieu. 'Groen, milieuvriendelijk, maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen' is hier geen marketingtrucje; het behoort tot het DNA van het bedrijf. De eigen moestuin, een voetbalveld groot, levert onbespoten groenten en kruiden op, die de chef-koks verwerken in de streekgerechten, die geserveerd worden in de twee restaurants (capaciteit 180 en 80 personen). Voor de zekerheid staat er een hek om de moestuin, want de reeën en andere dieren in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug weten de biologische hapjes ook te waarderen.

Banden op spanning

Bij aankomst wacht meteen een aangename verrassing. Op de gratis parkeerplaats (capaciteit 300 auto's) pompen jongemannen met een achterstand tot de arbeidsmarkt de banden van de auto's van de bezoekers op de juiste spanning. Dat bespaart brandstof en vertraagt de slijtage van de banden. Zo zijn er door het hele bedrijf heen subtiele, soms nauwelijks waarneembare ingrepen, die de kwaliteit van het leven van mens, natuur en milieu bevorderen. De bomen, die door de recente storm omvielen, worden gebruikt als brandstof of er worden banken, zitjes en ander terrasmeubilair van gemaakt. Zelfs de koffie wordt niet verspild: in een aantal vergaderruimtes dus geen kannen, maar koffiecorners met automaten.

 • Congreszaal
  Congreszaal
 • Paviljoengebouw
  Paviljoengebouw
 • Luchtfoto
  Luchtfoto
 • Congreszaal
  Congreszaal
 • Maarten Maartenshuis
  Maarten Maartenshuis

Overal contact met de natuur

Opvallend kenmerk: alle (vergader)ruimtes staan in verbinding met de natuur. De grootste congreszaal (capaciteit 500 personen) beschikt over alle moderne snufjes, maar doet in weinig denken aan de geijkte 'dertien-in-een-dozijn' vergaderblokkendozen. Op ooghoogte panoramische ramen, zodat je direct in contact staat met de natuur, in het plafond schilderijen van blauwe luchten. 'We zijn geen vergaderpark,' zegt Commercieel Manager Rens Tanis van Landgoed Zonheuvel met gevoel voor understatement. Overal heerst een intieme sfeer. Zelfs van kleine vergaderruimtes is iets leuks gemaakt: door de raampartijen zie je voortdurend het groen van het bos en de ruimtes zijn voorzien van een eigen buitenterras met leuke, natuurlijke zitjes. De twee restaurants in het Paviljoen zijn modern en warm. De lobby's en verbindings- en doorgangsruimtes geven een sfeervol huiskamergevoel: loungebanken, een pooltafel en de bar dichtbij. 
De lodges zijn de perfecte uitvalsbasis voor outdoor evenementen. Buiten staan stoere, houten zitjes en regentonnen die het hemelwater opvangen. Vogels overstemmen met hun getjilp het zachte geruis van het verkeer op de achtergrond. Niet alleen ín de vier gebouwen kunnen evenementen plaatsvinden, dat kan ook in de open natuur. Achter het Maarten Maartenshuis ligt een groot grasgebied waar openlucht evenementen en festivals kunnen worden gehouden. Voor informatie over de natuur en de omgeving hoef je niet ver te zoeken; de receptie van het hotel blijkt tevens een VVV-informatiepunt. 

Naast veel besloten evenementen en congressen voor corporate bedrijven, organisaties, instellingen en overheden, biedt Landgoed Zonheuvel ook eigen activiteiten. Zoals bier proeverijen met bieren van Brouwerij de Heuvel en Vollenhoven, vernoemd naar de vrouw van Maarten Maartens, Anna van Vollenhoven; van origine een echte brouwersfamilie. Een ander leuk evenement is Culinair at the Castle: de chef-koks serveren diners in het Maarten Maartenshuis, gebaseerd op het kookboek van de voormalige schrijver en ze geven toelichting bij de gerechten. Storytelling in optima forma.
Landgoed Zonheuvel: ogenschijnlijk ver weg van de snelweg, midden in de natuur en toch maar op drie minuten afstand van de A12. Dat zoiets nog kan in Nederland...

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!