SwissTech Convention Center (EPFL) Lausanne ©EPFLSwissTech Convention Center (EPFL) Lausanne ©EPFL
Back Back Locaties

Ontdek de toekomst van de IT in Zwitserland

02 september 2021

Wist je dat Zwitserland bovenaan in de top 10 van verschillende IT-gerelateerde ranglijsten prijkt? Het land gaat prat op een rijk verleden en een nog veelbelovendere toekomst in de IT! Zo is de Universiteit van Bern de thuishaven van het Institute of Computer Science hét kenniscentrum dat zich verdiept in de relatie tussen IT en vooruitstrevende vakgebieden als cryptowetenschap, neurowetenschap en kunstmatige intelligentie en is ook CERN – het instituut bekend van de deeltjesversneller – waar in 1989 het wereldwijde web uitgevonden is, wereldberoemd. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de IT kan dan ook nergens beter dan in Zwitserland.

Artificiële intelligentie, genetica en cyberveiligheid zijn dagelijkse termen binnen de vooruitstrevende Zwitserse IT-sector. 

 • Genève CERN ©GenèveTourisme
  Genève CERN ©GenèveTourisme
 • Genève, CERN ©GenèveTourisme
  Genève, CERN ©GenèveTourisme
 • Basel Novartis ©Zwitserland Toerisme Andreas Gerth
  Basel Novartis ©Zwitserland Toerisme Andreas Gerth
 • Basel Novartis Pavillon ©Novartis
  Basel Novartis Pavillon ©Novartis
 • Zurich IBM QLAB, Computecenter ©IBM
  Zurich IBM QLAB, Computecenter ©IBM

Rondom de hoofdstad Bern en rond het meer van Geneve – in steden als Lausanne en Montreux – en in Basel vindt een bovengemiddelde IT-bedrijvigheid plaats, waarmee de gebieden een must visit zijn voor bedrijven die zich bezighouden met IT.

Genève: CERN en de Science Gateway

Elke IT-er moet eens in het leven een bezoek brengen aan CERN. De rondleiding voert je langs de controlekamers, de onderzoeksfaciliteiten en de machinekamers. Een event of receptie kan in de Globe of Science plaatsvinden. Tegen het eind van 2022 zal ook The Science Gateway openen, een volledig nieuw, klimaatneutraal gebouw ontworpen door de gerenommeerde architect Renzo Piano en volledig gewijd aan de STEM-vakgebieden (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Het gaat om een interactief educatief centrum rond technologie, bouwkunde en wiskunde waar ook IT’ers voldoende bruggetjes naar hun vakgebied zullen vinden. The Science Gateway heeft een hoorzaal voor 900 personen. De interactieve belevingselementen hebben bovendien een Nederlands tintje. Ze worden geleverd door het Utrechtse bedrijf Tinker Imagineers.

Genève is verder de hoofdzetel van de International Telecommunication Union (ITU), de World Intellectual Property Organization (WIPO) en de European Broadcasting Union (EBU). Die instanties organiseren jaarlijkse congressen waarop ze de meest recente ontwikkelingen in hun vakgebied presenteren.

Basel: Novartis Campus

In het stappenplan om de Novartis Campus meer open te stellen voor het publiek opent eind 2021 of begin 2022 het nieuwe Novartis Pavillion. Bezoekers kunnen hier de permanente tentoonstelling ‘Wonders of Medicine’ bewonderen. Onderdeel van de steeds evoluerende campus is ook het Switzerland Innovation Park, waar bedrijven actief zijn die vanuit een digitale invalshoek de gezondheidszorg proberen te verbeteren.

Zürich: IBM research lab

Een andere IT-reus in Zwitserland is IBM. Al 75 jaar blijft het bedrijf aan de top door zijn voortdurende drang naar wetenschap gedreven innovatie. IBM weet zich al jaren gesterkt door de instroom van Zwitsers IT-talent vanuit de universiteiten. In het research lab kom je alles te weten over de speerpunten van hun onderzoek: hybride cloudoplossingen, artificiële intelligentie en de ontwikkeling van kwantumcomputers. Hun think lab heeft eigen vergaderzalen.

Swiss Data Science Center en Start Up Days

Met het Swiss Data Science Center en EcoCloud is de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) een toonaangevende kracht in de datawetenschappen met aandacht voor duurzaamheid. In Bern, de zetel van het Institute of Computer Science van de universiteit van Bern, vinden jaarlijks de Startup Days plaats, waarbij technologische ontwikkelingen centraal staan. Jonge start-ups kunnen er elk jaar hun nieuwste producten presenteren aan Zwitserse en andere zielsverwanten.

Wil je een bezoek aan Zwitserland uitwerken waarbij een van deze locaties centraal staan? Switzerland Convention & Incentive Bureau geeft gratis tips en advies over vluchten, vervoer, hotels, vergaderlocaties en activiteiten voor en na je werkbezoek of meeting.

Door > Mahlee Plekker

 

Op de hoofdfoto: SwissTech Convention Center (EPFL) Lausanne ©EPFL

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!