Back Back Achter de schermen

Olympische Spelen Londen 2012 sluit af met muzikale sluitingsceremonie

13 augustus 2012

De Olympische Spelen in Londen zijn voorbij. Zondagnacht om 00.50 uur sloot IOC-voorzitter Jacques Rogge de 27ste editie van de Spelen officieel af. Hij roemde de organisatie en vooral de vrijwilligers. Het waren ‘happy and glorious games’, zei Rogge.

Britse artiesten
De sluitingsceremonie stond in het teken van de Britse muziek. 80.000 toeschouwers in het stadion en ongeveer een miljard tv-kijkers zagen een show vol bekende Britse artiesten van de afgelopen vijftig jaar. Een hoogtepunt was een eerbetoon aan John Lennon. Terwijl 'Imagine' klonk, vormde een grote groep mensen in het midden van het stadion het gezicht van de ex-Beattle.

Londen centrum nagebouwd
Ook de Spice Girls kwamen speciaal voor de afsluitingsceremonie weer bij elkaar. Ze reden in het stadion rond bovenop Britse taxi's. De show waarbij ook het centrum van Londen in grote lijnen was nagebouwd met onder meer de Big Ben, Tower Bridge en het reuzenrad London Eye, kostte volgens The Sunday Telegraph 25,5 miljoen euro.

Vlaggendraagster Ranomi
De sporters genoten zichtbaar van de show. Ze kwamen achter de vlaggendragers het stadion binnen. Voor Nederland was zwemster Ranomi Kromowidjojo de vlaggendraagster. Zij behaalde bij deze Spelen twee keer goud (50 en 100 meter vrij) en zilver met de estafetteploeg.

Medaillespiegel 
Nederland behaalde bij de Spelen in Londen twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Daarmee is Nederland op de medaillespiegel als dertiende geëindigd, een plaats lager dan vier jaar geleden in Peking. De Olympische Spelen van Sydney in 2000 waren voor Nederland het succesvolst. Toen werden er 25 plakken binnengehaald, waarvan twaalf gouden.

Olympische Spelen Rio 2016
Over vier jaar zijn de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Burgemeester Paes van Rio nam de Olympische vlag in ontvangst en daarna presenteerde de stad zich met een show waarbij voetballegende Pele het stralende middelpunt vormde.

Huldiging Nederlandse sporters
De Nederlandse olympische ploeg keert vanmiddag terug uit Londen. Rond 16.00 uur arriveren bijna 200 sporters met de trein op het station in Den Bosch. Op het Stationsplein worden ze gehuldigd. 

Bron: NOS.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!