Back Back Nieuws

Oisterwijk de meest Li(o)veable gemeente van Nederland

13 juli 2015
Welke stad/gemeente is de meest ‘L(i)oveable‘ van Nederland naast de welgekende populaire toeristenbestemmingen? Het internationale online-boekingsportal HOTEL INFO was op zoek naar het antwoord op deze vraag en heeft de Nederlandse internetgebruikers laten beslissen. Meer dan 15,000 gebruikers namen deel aan de voting en stemden op hun favoriet. De voting kreeg vooral veel aandacht in sociale netwerken en werd op grote schaal gedeeld.

HOTEL INFO heeft 22 kleine/middelgrote steden/gemeenten in Nederland onderzocht met minder dan 50,000 inwoners en liet internetgebruikers drie weken lang, van 16 juni tot 7 juli, op ze stemmen. Het hoge aantal van meer dan 15.000 deelnemers laat zien hoe populair deze steden zijn, niet alleen onder de inwoners maar ook onder reizigers die graag nieuwe steden bezoeken. Etten-Leur ging vlot van start maar Goes volgde snel met een sterke opkomst. De eerste helft van de voting gingen beiden steden bijna gelijk tegen elkaar op, maar kort daarna volgde Oisterwijk. De grote motivatie van de middenstand zorgde voor een spannende nek aan nek race tussen Goes en Oisterwijk en ondertussen volgde ook Sneek in de voetsporen. Tot de laatste dagen was het spannend en uiteindelijk mocht Oisterwijk de overwinning in de wacht slepen. Goes haalde een mooie tweede plaats en de underdog Sneek verdiende brons en eindigde derde.

Oisterwijk
Oisterwijk in Noord-Brabant is de winnaar met 7,002 stemmen en kan zichzelf de meest ‘Li(o)veable‘ stad/gemeente van Nederland noemen. Oisterwijk bestaat al meer dan 800 jaar en dankzij het beschermde stadsgezicht zijn er tal van historische bezienswaardigheden. Oisterwijk ligt midden in het Groene Woud en staat bekend om haar vennen en bosrijke omgeving met veel wandel- en fietsroutes. Maar de stad heeft ook een gezellig karakteristiek centrum met sfeervolle terrasjes en cafés op het stadsplein De Lind, waar ook de oudste lindenboom van Oisterwijk staat. Op cultureel en historisch vlak heeft Oisterwijk veel te bieden. Een culturele stadswandeling leidt u langs eeuwenoude dorpspanden, een pittoresk trouwlaantje en verschillende kunstgaleries.

Goes
Op de tweede plaats volgt Goes (Zeeland). Het prachtige stadje Goes ligt op het schiereiland Zuid-Beveland in Zeeland. Een gezellige stad met veel groen en natuur. Goes telt maar liefst 220 monumenten, waarvan de Maria Magdalenakerk en het stadhuis het meest imposant zijn. In de omgeving van de Grote Markt en de stadshaven zijn er vanaf het begin van de jaren zeventig tientallen monumentale woonhuizen gerestaureerd. Verschillende routes voeren wandelaars langs de prachtigste plekjes van Goes. De autovrije Grote Markt is het bruisende centrum van de binnenstad en regelmatig het sfeervolle decor voor culturele evenementen.

Sneek
Sneek (Friesland), welgekend voor zijn Waterpoort, verdiende de derde plaats. Een moderne stad die gebouwd is op een rijke historie. Sneek is een bruisende watersportstad maar ook rijk bedeeld met oude stadsgezichten en monumenten, diverse musea, een gezellig winkelcentrum en een groot culinair aanbod. De Waterpoort Sneek, daterend uit 1613, is het bekendste bouwwerk en het beeldmerk van de stad. Sneek is centraal gelegen in het merengebied van de provincie Frysland en men kan hier ook diverse prachtige routes varen. Een dagje Sneek kan eenvoudig op verschillende manieren worden beleefd. Een stadswandeling, een stadsrondvaart of per fiets. Het is allemaal mogelijk.

Top 10 van de meest ‘L(i)oveable‘ steden/gemeenten van Nederland
1. Oisterwijk (Noord-Brabant)
2. Goes (Zeeland)
3. Sneek (Friesland)
4. Etten-Leur (Noord-Brabant)
5. Coevorden (Drenthe)
6. Kerkrade (Limburg)
7. Middelburg (Zeeland)
8. Putten (Gelderland)
9. Venray (Limburg)
10. Boxmeer (Noord-Brabant)

Bergen, Edam-Volendam, Harderwijk, Landgraaf, Lochem, Nunspeet, Rijswijk, Veere, Venlo, Vlissingen, Wageningen en Wassenaar waren ook genomineerd voor de voting. Het complete resultaat is hier terug te vinden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!